новини детски

Начало | новини детски | Български ученици успяха да преборят конкуренцията от 18 държави и да спечелят медали по математика

Български ученици успяха да преборят конкуренцията от 18 държави и да спечелят медали по математика

Аз детето | 2023-07-06

Български ученици успяха да преборят конкуренцията от 18 държави и да спечелят медали по математика

Български ученици се върнаха с пълен комплект медали от Балканската олимпиада по математика за деца. Те успяха да преборят конкуренцията от 18 държави. За медалистите Мария Петрова и Александър Пендов да покажат на цяла Европа какво могат е сбъдната мечта. За да бъде постигната обаче, обучението започва отдавна.„Когато се занимаваш с нещо, което ти харесва и наистина го обичаш не мисля, че ти идва в тежест“, споделя Мария. Пендов допълва, че още от 4 клас мечтае да представи страната ни на международно състезание.

И двамата не крият, че геометрията е тяхната страст, но точно задачата, която най-много ги затруднила, на състезанието е била геометрична. Александър впоследствие разбира, че в създаването ѝ има българска следа. „Задачата е българска. Измислили са я ученици от по-горните класове“, споделя той. Според техния учител Мирослав Маринов идеята на Балканската олимпиада е да усъвършенства математиците в региона и да ги подготви за голямата международна надпревара. По думите ѝ в България все още има достатъчно ученици, които обичат математиката. Мотивация също не липсва.

„Те намират повече смисъл да се занимават с наука, отколкото с някакви неща, които реално не провокират развитието им като хора“, споделя тя. Български ученици участват в международната математическа олимпиада от самото ѝ създаване. Страната ни е била два пъти домакин на състезанието.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град