новини детски

Начало | новини детски | С 4 медала се завърнаха български ученици от Международна олимпиада по физика в Япония

С 4 медала се завърнаха български ученици от Международна олимпиада по физика в Япония

Аз детето | 2023-07-19

С 4 медала се завърнаха български ученици от Международна олимпиада по физика в Япония

Най-добрите български ученици по физика спечелиха 4 медала и почетна грамота на Международната олимпиада по физика, която се проведе в Япония. Петима български гимназисти премериха знания с 394 ученици от 82 държави. „Това състезание е 53-ото поредно. Прави се всяка година. Първото е било през 1967 година. Това е втората по старост олимпиада. България е участвала във всички състезания. Имало е случаи, в които сме участвали в намален състав и с един изпълнител. През годината има две национални състезания, които се провеждат в определен град в България“, обясни пред Bulgaria ON AIR проф. дфн Мирослав Абрашев от Физическия факултет на Софийския университет.

По негови думи кръговете от националната олимпиада са три, като най-добрите ученици отиват на международното състезание в Япония. Ученикът Румен Димитров разказа малко повече за задачите от събитието в Япония. „Бяха две експериментални задачи, едната беше свързана с електромагнетизъм и трептения, а другата интерференция и оптика. Откъм теория и знанията не се изисква особено много, но бяха изключително пипкави. Изискваше се много време за сглобяване на цялостната постановка. Като ученици решаваме други такива практически задачи, опитваш се да ставаш по-бърз с ръцете“, каза той. „Беше трудно, това бе най-трудната международна олимпиада, не очаквах да съм част от отбора, но положих усилия и успях да вляза. По-трудното беше самият експеримент, не защото материалът беше труден, а защото много време отнема да се направи постановката и измерванията“, призна ученикът Йово Йовчев.

По думите на проф. Абрашев състезанието е индивидуално за всеки. „Официално никъде не се публикуват рейтинги по държави. Всеки се състезава сам за себе си. Получава своите точки, олимпиадата е дълга 9 дни. Тя е натоварване колкото за състезателите, толкова и за ръководителите, защото първо правим преводи на темите. Освен това получаването на точките е процес, който включва две страни – домакини и ръководители. Домакините оценяват работите на всяка държава, ние като ръководители оценяваме техните резултати“, обясни той.

Според Румен Димитров и Йово Йовчев е много важно човек да не изпада в стрес, когато му бъде дадена задачата. Те съветват, ако нещо не върви добре, да си направи рестарт, да започне нещо друго или да се успокои. „Конкуренцията за влизане в отбора е голяма, има желаещи. Всичко започва от учителя по физика. Конкуренцията между училищата също е много важна“, категоричен е проф. дфн Мирослав Абрашев.

Вижте още:Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град