новини детски

Начало | новини детски | Скулптори от три държави ваят любими детски супергерои от пясък в Бургас

Скулптори от три държави ваят любими детски супергерои от пясък в Бургас

Аз детето | 2023-06-26

Скулптори от три държави ваят любими детски супергерои от пясък в Бургас

Броени дни остават до откриването на Фестивала на пясъчните фигури в Бургас. Всяка година темата се определя от децата, а авторите ваят герои от пясък след хвърляне на жребий. „Тази година различното на фестивала е, че преобладават комикс-героите. Направихме допитваме до най-малките и в книгата, която сме оставили тук на входа на пясъчния фестивал миналата година, наистина бяхме изненадани, че искат да видят комиксови герои“, каза директорът на общинското предприятие „Летен театър, фестивали и концерти“ Димитър Маджаров.

Композициите са общо 13, а авторите 14. Сред тях и трима чуждестранни скулптори. Еда от Турция участва във фестивала за четвърта година. „Тази година направих композиция за Призрачния ездач, отзад е Хълк и Капитан Марвел", коментира Еда Кайтан. Авторите се надяват на хубаво време, за да завършат пясъчните фигури навреме. „Дъждът усложнява нещата. Завиваме с найлони, пазим“, обясни скулпторът Радко Вълчев. И обясни каква е технологията на правене на фигурите. „С багера се натрупват кофражите, трамбоват се и започваме да работим. Накрая се пръска с лепило“, каза той.

Изработването отнема около две седмици, като всичко зависи от сложността на композицията и от това колко фигури ще има в нея. Тъй като няма арматура, трябва да се изчисляват нещата, за да не падне пясъчната фигура“, каза пък скулпторът Дамян. Фестивалът ще приема посетители до края на септември.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град