История

Начало | История | 4 неща за Средновековието, които не са такива, каквито си мислим

4 неща за Средновековието, които не са такива, каквито си мислим

Аз детето | 2021-04-07

4 неща за Средновековието, които не са такива, каквито си мислим

Какво си представяте, когато чуете Средновековие? Може би огромни каменни замъци, лоши и добри крале, рицари... и изоставане! Няма нови технологии, няма електричество, хората пишат с пера потопени в мастило на свещи и ходят до тоалетната през прозореца. Но дали това е наистина точно така! Прочетете тези 4 неща за епохата и ще разберете, че тя не е толкова скучна и мрачна, колкото си мислим, че е била!

1. Средновековното облекло не е било сиво и скучно

Прави ли ви впечатление, че във всички картинки и пресъздадени сцени във филмите за Средновековието, хората от крале и господари до обикновени селяни, носят едни и същи дрехи в сиво, кафяво и черно. Единствената разлика е, че обикновените хора носят мръсни и скъсани облекла, докато богатите имат нови дрехи, сякаш от висша мода, но пак в сивия оттенък. Това е далеч от истината! Според историците хората в Средновековна Европа са предпочитали ярки и цветни тоалети – ако разбира се, са могли да си ги позволят. Тогава по-голямата част от дрехите са били правени от вълна, лен, коноп и дори коприва и дори и без боядисване на платовете дрехите били бели, кремави или светлобежови.

Едно от най-популярните естествени багрила за дрехите в Средновековна Англия е растение, наречено багрилна сърпица, което придава на дрехите тъмносин оттенък. Други цветове, като червен, пурпурен, зелен, жълт и лилав, били по-рядко срещани, но не са липсвали. Единственото ограничение за по-бедните в цветовете е било лилавото. Дрехи от този цвят било разрешено да се носят само от членове на кралските семейства. Така че тълпа от бедни хора в черни или сиви скъсани дрехи почти като парцали има само във филмите. Хората предпочитали да се обличат в дрехи от всички цветове на дъгата и определено са можели да ги перат и да ги кърпят достатъчно добре.

2. Не, не всички хора са вярвали, че Земята е плоска

Едва ли ще узнаем някога, какво са мислили обикновените селяни за формата на Земята. Но учените от Средновековието били напълно сигурни, че нашата планета е кръгла. И нейните образи в научните трактати от онова време потвърждават това. Хората вероятно са вярвали, че Земята е плоска. до 4 век. По-късно обаче гръцките мислители не само установяват, че тя има сферична форма, но и изчисляват точните размери на нашата планета.

Митът, че в Средновековието са смятали планетата ни за плоска всъщност се появява едва през 1800 година, когато в научното общество съществувало направление, което било против църквите. Смятало се е, че католическите свещеници от Средновековието наричат Земята плоска в своите проповеди, защото са били сковани и тесногръди. Но и до днес историците не са убедени, че това е така и нямат доказателства за тези твърдения. Историкът и религиозен учен Джефри Ръсел пише в една своя книга: „С редки изключения никой образован човек в историята на западната цивилизация от III век до сега не е вярвал, че Земята е плоска“.

3. Не, не са изливали съдържанията на тоалетните си (гърнетата) направо през прозореца

Всъщност на всички ни звучи логично да са го правили, след като са нямали канализация, нали? Всички сме учили, че преди това просто трябва да предупредят минувачите, които се разхождат отдолу. Но наистина ли Средновековието е било толкова мръсно? Нищо подобно.

Например, ако в началото на 14 век хвърлите човешки отпадъци или други боклуци през прозорец на лондонска улица, ще бъдете глобени с 40 паунда. Сега това е приблизително равно на 142 долара. Дори и тогава хората изхвърляли отпадъци в обществени ями или канавки, които след това се почиствали от други хора, специално заети с тази работа. Заможните граждани имали свои лични септични ями. А тези, които чистели ямите се наричали „gongfermours“ и за една седмица често заработвали повече пари дори от кралете.

Случвало се е да изливат гърнетата през прозореца, но това е било рядко и само в най-бедните и пренаселени райони.

4. Средновековието съвсем не е епоха на технологичен застой

Средновековието трудно може да се нарече време на застой в развитието: всъщност хората тогава са измислили много неща, за които древните гърци и римляни не са се сещали. Такива са например механични часовници,, печатен стан, вятърни мелници, очила, обществени библиотеки, контрафорси (това са такива поддържащи арки отстрани на сградите), квадрант и астролабия. В допълнение, през Средновековието изобретяват тежък плуг, който прави аграрната революция възможна години след това, колички за превоз на малки товари, благодарение на които се развива корабоплавателният бизнес и Великите географски открития стават възможни.

Следователно в много филми и дори художествени книги, описаният период представен като аналог на Средновековието, изглежда напълно неубедителен и не трябва да го възприемате като чиста истина. Да, за самата история на филма или книгата е вълнуващо и интересно, но не се заблуждавайте, че това са истинските факти.

Прочетете и още интересни факти за тази епоха:
Да се върнем в Средновековието!
Ако бяхте ученици в Средновековието...
Средновековие, Тюдори, Модерно... десертите също могат да бъдат разделени на епохиКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град