История

Начало | История | Изобретенията на Никола Тесла, които са променили света

Изобретенията на Никола Тесла, които са променили света

Аз детето | 2021-08-18

Изобретенията на Никола Тесла, които са променили света

Кой е първият човек за когото се сещате, когато чуете думата електричество? Франклин, Едисън, Ват... Какво ще кажете за Никола Тесла? На него трябва да благодарим, за това, което използваме днес. Без г-н Тесла днес нямаше да имаме телефони, нямаше да го има и нашия сайт, нямаше да има дори и интернет, но какво говорим – дори една обикновена лампа нямаше да имаме. Затова е хубаво да отдадем малко почит на Никола Тесла, като ви разкажем повече за него! Сами ще разберете, че живота и откритията му са не само полезни, но и с доста интересна история.

Никола Тесла е един от най-влиятелните и плодотворни изобретатели на всички времена, но за съжаление се интересуваме твърде малко от него. Той е роден през 1856 г. в Хърватия, а през 1884 година емигрира в САЩ. Благодарение на брилянтните си познания в областта на машиностроенето и електротехниката той е имал възможността да работи заедно с Томас Едисън (знаете ли какво е създал той?), а благодарение на изключителния си ум е изобретил неща, които използваме и до днес.

Променливият ток

Това е най-голямото и най-важно откритие на хърватския учен. За първи път той го представя през 1893 година на Световното изложение в Чикаго. Ще си кажете, нищо интересно и впечатляващо – представил го е, хората са го харесали и го ползваме и до днес. Да, но историята не е чак толкова скучна. Подобно нещо открива и друг велик учен – Томас Едисън, само че той го нарича постоянен ток. Така двамата започват да спорят как е по-безопасно да се произвежда и разпространява електричеството. Едисън твърдял, че променливият ток на Тесла е опасен! И как мислите отговаря изобретателят на тези обвинения... Никога не бихте си представили това! За да убеди целия свят, че изобретеното от него електричество е достатъчно безопасно, ученият го изпробва върху собственото си тяло. Така той доказва правотата си и затова и до днес неговото откритие ни осигурява електричество.

Безжичната комуникация

Може и да си мислите, че мобилните телефони са съвсем ново откритие и че преди това хората са си пращали само писма по куриери или гълъби например, но това изобщо не е така. Никола Тесла е този, който показва първата в света безжична комуникация, върху чиято основа след това идва дори и интернет. Той прави това, като просто построява кула, която да използва честоти за предаване на данни, при това предоставя изобретението си съвсем безплатно на хората по света.

Рентгеновите лъчи

Знаете, че ако си счупиш ръка или крак това може да се види най-добре на рентгенова снимка и благодарение на нея лекарите знаят точно какво и как да гипсират, за да може крайникът да оздравее по-бързо. Това също е откритие на Тесла. В действителност много учени са проучвали електромагнитните лъчения, но отново Тесла е открил рентгеновите, които днес са едно от основните средства за диагностика в медицината, въпреки че са наречени на друг учен – Вилхелм Рьонтген.

Дистанционното управление

Знаете ли кое е първото нещо, което се е контролирало с дистанционно управление? Не е телевизор, не е и количка. Това е лодка! Естествено измислено от Никола Тесла, който използвал контролни ключове и няколко големи батерии, които да захранват лодката с енергия. Странното е, че първоначално това изобретение не предизвиква почти никакъв интерес, но пък днес... Няма къща в която да не присъства поне едно дистанционно управление.

Електрическият двигател

Днес навсякъде е пълно с тях! Домакински електроуреди, машини, компресори, водни помпи и какво ли още не. Всички те функционират и въобще съществуват благодарение на електрическия мотор – откритие отново на Никола Тесла!

Снимки: pexels.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град