История

Начало | История | Прочетете и научете 10 интересни факта за Египет!

Прочетете и научете 10 интересни факта за Египет!

Аз детето | 2021-10-25

Прочетете и научете 10 интересни факта за  Египет!

Присъединете се към нас, древни изследователи, докато се връщаме 5000 години назад в историята, за да открием интересни факти за Древен Египет, от древното му начало... Доста е интересно, а и може да впечатлите преподавателя по история с тях!

1) Повечето древноегипетски пирамиди са построени като гробници за фараоните (владетели на Древен Египет) и техните семейства. Към днешна дата в Египет са открити над 130 пирамиди.

2) Задгробният живот е бил невероятно важен за египтяните. Те вярвали, че като запазят тялото на мъртъв човек – което правят чрез процеса на мумифициране – душата им ще живее вечно в отвъдното.

3) Пирамидата на Хуфу (Хеопс) в Гиза е най-голямата египетска пирамида. Тази невероятна структура тежи 16 пъти повече от Емпайър Стейт Билдинг!

4) И египетските мъже и жени били гримирани. Боята за очи обикновено е зелена (изработена от мед) или черна (направена от олово). Освен че предлага защита от слънцето, египтяните вярвали, че гримът има и магически лечебни сили!

5) Развити, превръзките на древноегипетска мумия могат да се простират на 1,6 км. Мда!

6) Египетската азбука съдържа повече от 700 йероглифа! Още за тях можете да прочетете тук!

7) Древните египтяни вярвали в повече от 2000 божества! Те имали богове за всичко, от опасности до домакинска работа! Всяко от божествата имало различни отговорности и трябвало да бъде почитано, за да може животът да се поддържа в баланс.

8) Котките са били смятани за свещени животни от древните египтяни. Смята се, че повечето семейства са отглеждали котка като домашен любимец, което според тях ще донесе късмет на домакинството!

9) Обичате да играете настолни игри с приятелите си? Е, банда, така и древните египтяни! Една популярна игра била Senet, която се играела повече от 2000 години! Играта включвала хвърляне на пръчки (по същия начин, по който хвърляме зарове), за да видите колко квадратчета да преместите фигурата си напред на дъската.

10) Древните египтяни са измислили много неща, които все още използваме днес, като хартия, химикалки, брави и ключове и – вярвате или не – паста за зъби!



Коментари
2 коментара

Йоана , 12 г.,

Публикувано на 21.11.2022

Благодаря много за фактите

Александра Григорова, 11 г.,

Публикувано на 29.11.2022

Много полезни факти,благодаря!Със сигурност ще изкарам утре 6 по История!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град