История

Начало | История | Ръкописът на Войнич – книгата, която никой не може да разчете!

Ръкописът на Войнич – книгата, която никой не може да разчете!

Аз детето | 2020-08-22

Ръкописът на Войнич – книгата, която никой не може да разчете!

Обичате ли да четете книги? А на какви езици? Предполагаме освен български, успешно се справяте и с книгите на английски, но какво ще кажете за китайски или японски? За повечето от нас такива книги са като Ръкописът на Войнич – напълно неразгадаеми. Какъв е сега този ръкопис – сигурно си задавате подобен въпрос. Хубаво е, че питате, защото е интересно и обвито в мистерия късче от историята! Сега ще ви разкажем най-интересното за него.

Експертите смятат, че ръкописът на Войнич е написан през 15 век. Кой го е написал? Никой не е съвсем сигурен, но историците смятат, че е дошъл от Централна Европа. Оттогава е минал през ръцете на няколко богаташи, а последно е бил закупен от Вилфрид Майкъл Войнич, търговец на книги през 1912 г. Именно оттам документът е получил името си. Но какво пише в него? Това е чудесен въпрос, който хората си задават от тогава, но никой не знае! Всъщност експертите дори не са сигурни на какъв език е. Неотдавнашно проучване установи, че написаното вероятно е на иврит. Същото проучване обаче казва, че документът може да бъде и на малайски, арабски или амхарски. За да ви объркаме още повече, ще ви кажем, че има теория, според която ръкописът е всъщност някакъв код. Повечето експерти смятат, че е използван заместващ шифър. При този метод човек може да кодира съобщение, като сменя някои букви от азбуката с измислени знаци. Това означава, че може би никога няма да разберем какво е написано наистина от автора на тази загадъчна книга.

И все пак, който и да е написал ръкописа на Войнич е имал доста за казване. Днес книгата съдържа 246 страници. Тези, които са проучили документа, казват, че части от страниците липсват, а други не са подредени, но тъй като не знаем какво пише, няма как да се подредят. Сега сигурно се питате, защо книга, която никой не може да разчете е толкова интересна, че хората се интересуват от нея? Ръкописът на Войнич е пълен със странни илюстрации. В него има изображения на хора, замъци и дракони. Има и рисунки на странни растения и астрономически знаци. Тези изображения дават на експертите представа за какво може да се отнася книгата. Те смятат, че има шест секции. Те включват билки, астрономия, биология, космология, медицина и рецепти.

През годините безброй хора се опитват да разчетат ръкописа. Досега никой не е успял да го направи. Математикът Алън Тюринг дори се опитал да декодира документа. Той помогнал за разбиването на германския код „Енигма“ по време на Втората световна война. Но с този ръкопис не е успял! В днешни дни проф. Грег Кондрак и неговият ученик Брадли Хауер също се опитаха да дешифрират ръкописа, използвайки изкуствения интелект. Двамата използваха Google Translate, за да се опитат да идентифицират езика, на който е написана книгата. И поради тази причина смятат, че е написан на иврит, но останалата научна общност изобщо не приема това за доказателство. Въпреки това Кондрак и Хауер се опитаха да разкодират самия код. Въз основа на своите открития те смятат, че може да са декодирали първото изречение, което гласи „Тя даде препоръки на свещеника, човека от дома и мен и хората.“

Разбира се, констатациите на Кондрак и Хауер не са сигурни. Тълкуването им на първото изречение може да е погрешно. Много експерти са посочили недостатъци в експеримента. Въпреки това, той предоставя начална точка за тези, които се интересуват и искат да помогнат за декодирането на този вековен ръкопис. Бихте ли искали да опитате вие да разчетете ръкописа на Войнич? Може би ще направите следващия пробив! Дотогава обаче книгата остава една от най-големите загадки в света.

Прочетете още няколко интересни неща за книгите:
Кой е написал първата книга на света?
От въображението до текста: как писателите издават книгите си?Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град