История

Начало | История | Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена?

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена?

Аз детето | 2021-07-25

Знаете ли колко е дълга Великата китайска стена?

Знаете ли, че за разлика от почти всички държави в света, Китай няма естествени бариери на север като например планини. Затова ранните китайски императори заповядвали да се построят стени, за да се защитят териториите им от нашествия. За разлика от стената за която сме чували, тези ранни стени не са свързани. Те били по-скоро като отделни крепости. Но когато първият император Цин получил власт около 221 г. пр. н. е., той искал крепостите да бъдат свързани. Цин поискал да бъде изградена здрава стена, достатъчно висока и широка, за да служи като отбранително съоръжение.

За да построи такава голяма стена, Цин принудил хиляди селяни, пленени врагове и престъпници да построят стената на ръка. Работниците не са получавали заплати, а работата е била много тежка. Изграждането на стената било изключително трудно и опасно. Работниците били хранени само с толкова храна, че да са живи. Скалите често падали върху работниците, наранявайки ги и понякога убивайки ги. Също така работниците често умирали от болести и изтощение. Изграждането на стената било толкова трудна работа, че древните китайци измислили специална поговорка за нея. Тя гласи: „Всеки камък в стената представлява живот, изгубен в строежа ѝ.“ За съжаление историците изчисляват, че над 1 милион работници са загинали по време на строителството на Великата китайска стена.

Великата стена не е завършена по време на живота на Цин и много императори след Цин са използвали същата система за принудителен труд, за да продължат работата по стената. По-голямата част от съвременната Велика стена е построена по време на династията Мин (1368-1644 г. сл. н. е.). Измерването на точната дължина на Великата стена е трудна задача, тъй като много от участъците на стената са разположени в много отдалечени планини, пасища и пустини. Смята се също, че много парчета от стената са се разпаднали и ерозирали с течение на времето. През 2009 г. бяха намерени неоткрити дотогава части от стената, построени по време на династията Мин.

И така, колко е дълга стената? Последните изследвания показват, че стената е по-дълга, отколкото са смятали някога археолозите. Проучване на стената от 2009 г. изчислява, че тя е дълга повече от 8 851 километра! Ширината ѝ е около 10, а височината достига и до 15 метра.

Прочетете и още няколко интересни факта:

  • Великата китайска стена е най-дългата изкуствена конструкция, строена някога.
  • Ранните части на Великата стена са били изградени от пръст и камък, докато по-късните части са направени предимно от тухли.
  • Много от работниците, загинали по време на строителството на Великата стена, просто са били погребани под части от стената.
  • Най-посещаваният участък от Великата стена е в Бадалинг, близо до Пекин.
  • Това бил първият участък от стената, отворен за туристи през 1957 година.
  • През 2007 г. Великата стена е обявена за едно от Новите седем чудеса на света.


Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град