Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Здравословни норми и съвети при работа с компютъра, които всеки трябва да спазва

Здравословни норми и съвети при работа с компютъра, които всеки трябва да спазва

Аз детето | 2014-02-28

Здравословни норми и съвети при работа с компютъра, които всеки трябва да спазва

Днес всички хора, независимо от възрастта си прекарват поне по един час на ден на компютъра, а някой и доста повече. Лекотата на използването му, както и всички забавни неща свързани с него позволиха на всички нас да работим с компютъра така, както с телевизора или пералнята. Като резултат все по-голяма част от времето си ние прекарваме пред "чудото на XX век." Това от своя страна вече доведе и до отрицателни реакции по отношение на използването на компютъра и неговото влияние върху здравето на човека. Дейностите, които човек извършва по време на работа с компютъра са еднотипни и непрекъснато повтарящи се. Рисковете, които се крият за здравето са свързани именно с това повторение. Това са рискове, на които са изложени и всички други хора, които в своята работа например, да принудени да изпълняват едни и същи движения. За да се преодолее опасността от пораждане на едно или друго заболяване са разработени редица препоръки за всяка професия криеща опасност за здравето. При работата с компютър по-голямата част от тези принципи са свързани с осигуряване на удобно работно място. Удобството засяга няколко неща: стола, бюрото, работната поза, монитора, клавиатурата, мишката и други.

Много е важно столът да осигурява удобна стойка пред компютъра. За целта той трябва да има:
стабилна основа – най-добре е тя да има пет колелца. Важна особеност е колелцата да се движат свободно по пода, особено, когато има килим.

  • възможност за промяна на височината на стола – той трябва да се издига и спуска от 40 до 52 сантиметра, измерено от седалката до пода. Ако човек е по-висок или по-нисък е необходимо да се набави стол, който да има по-големи възможности за промяна на височината. При нагласянето на стола клавиатурата трябва да е на нивото на лактите, краката да са свободно стъпили на земята, а колената на нивото на бедрата. Препоръчително е седалката да има възможност за накланяна напред минимум 5 градуса и назад минимум 10 градуса. По време на работа, когато столът е наклонен напред, част от тежестта на тялото се пренася от гърба към краката. Така могат да се избегнат схващания и гръбначни травми.
  • заоблена седалка – предната част на седалката трябва да е заоблена и да завършва с меко заобляне надолу.
  • регулируема облегалка – важно е облегалката плавно да приляга към гърба на седящия.
  • възможност за въртене около оста си – това осигурява мобилност на тялото.
  • подлакътници – столът трябва да разполага с подлакътници, за да не се уморяват ръцете при продължителна работа.

Работното бюро трябва да има възможност за регулиране на височината. Най-лесният начин за преценка на точната височина е при седнало положение на стола краката да бъдат отпуснати на земята. Ако след поставяне на пръстите върху клавиатурата ръцете са успоредни на пода, това означава, че височината на бюрото е добра за ергономична работа. То трябва да има слаба рефлектираща способност и достатъчно място, за да можете да заемете удобна позиция на работа и разположите и другите неща, които биха ви потрябвали.

Дългото седене пред компютъра може да породи чувство на неудобство. За да се намали потенциала на физически дискомфорт или травми, трябва да заемете удобна позиция, спазвайки няколко правила свързани с положението на частите от тялото:

  • гърбът трябва да е леко да опира в облегалката и да стремите да е възможно най-изправен.
  • ръцете трябва да бъдат отпуснати, лактите да са прибрани до тялото и успоредни на пода.
  • китките трябва да бъдат в хоризонтално положение при отклонение около 10 градуса нагоре и надолу.
  • краката трябва да са в хоризонтално положение или леко наклонени напред. Ходилата на са стъпили на пода, Може да се използва и подложка за краката, но тогава трябва да се регулира височината на стола.
  • главата трябва да бъде във вертикално положение или леко наведена напред.
  • честата промяна на позата спомага за намаляване на риска от травми. Правенето на малки почивки по време на работата е задължително. Лекарите препоръчват на 40 минути седене пред компютъра, да се става и почива по 15. През тези 15 минути можете да направите и малко упражнения, като клякания, подскоци или тичане на място.


Мониторът също е от голямо значение за правилна работа с компютъра. Той трябва да е добре почистен и поставен така, че да удобен за наблюдение и да не създава чувство на неудобство. Високият контраст, пряката светлина, прахът и зацапванията пречат много на очите. Няколко са основните положения, които трябва да се имат предвид за приятната работа с монитора:
Горният край на монитора трябва да бъде под нивото на очите. Повечето монитори имат възможност да се въртят и да променят височината си.

  • За да се избегне затъмняване на образа е добре мониторът да е точно срещу вас.
  • За да се избегне отразяване на странична светлина мониторът трябва да бъде поставен така, че прозорците да бъдат отдясно на него.
  • Необходимо е осигуряването на достатъчно разстояние между потребителя и монитора. Най-добре е то да бъде между 46 и 76 сантиметра.
  • Текстът, изобразен на екрана, трябва да се чете лесно винаги. За целта могат да се променят настройките големина и цвят на текста. След което може да се променят настройките на екрана за яркост и контраст. Най-добрата комбинация за настройване на екрана е увеличен контраст и намалена яркост.
  • Мониторът не трябва да трепти. Ако се усеща сериозно трептене е необходимо да се направи консултация със техник.


Клавиатурата също е важна част от работата с компютъра и за ергономична работа с нея също се дават следните препоръки:

  • Клавиатурата трябва да бъде поставена пред монитора. Тя разполага с достатъчно дълъг кабел, за да може да се мести напред и назад. Това трябва да се използва за установяване на най-удобното за потребителя положение.
  • Размерите на клавиатурата не трябва да превишават пространството предвидено за нея.
  • При повечето клавиатури могат да се определят два ъгъла на вертикално разположение. Това става посредством две крачета под клавиатурата. Когато се използва стол без подлакътници и ръцете са отпуснати надолу, вдигането на крачетата ще намали ъгъла между китките и клавиатурата. По този начин ще се избегне излишното напрежение в китките.
  • Клавиатурата може да се постави на специално чекмедже под основната плоскост на бюрото.
  • Не не необходимо силното натискане на клавишите. Съвременните клавиатури са много чувствителни и дори едно леко натискане е достатъчно, за да се въведе символ. Ако се натискат много силно, бързо ще усетите умора и дори болка в ръцете.
  • При работа с клавиатурата се препоръчва позицията на дланите да не се изменя повече от 10 градуса нагоре и надолу.


Подобни правила има и за мишката:

  • Както и при клавиатурата правилният захват на мишката гарантира стабилност при работа с нея и отсъствие на напрежение, предизвикващо умора. При захващането на мишката ръката се поставя върху нейното тяло като дланта се отпуска върху долната ѝ част. Китката на ръката е опряна на подложката, като ръката до лакътя не се прегъва под ъгъл нагоре или надолу спрямо китката. Мишката може да се управлява с лявата или дясната ръка в зависимост от навиците ви.
  • Мишката трябва да се държи нежно при поставяне на пръстите върху нея. Не е необходимо тя да се стиска силно.
  • Бутоните също натискайте леко, иначе няма да постигнете нищо друго освен болка в пръстите.
  • Мишката трябва да бъде поставена колкото може по-близо до клавиатурата, за да се запази правилната стойка. При използване на дясната ръка мишката трябва да се намира вдясно от клавиатурата, а при работа с лявата ръка – наляво.


Наличието на добро осветление в стаята с компютъра е определящо за очите. Съчетаването на два източника на светлина – изкуствен и естествен, трябва да се избягва. Препоръчва се за изкуствено осветление да се използват не много силни крушки. Подредбата на мястото около компютъра може да ви се струва без значение но това изобщо не е така. Ако например клавиатурата се използва по-често, то трябва да е поставена по-близо до вас от мишката. Същото важи и за нея. А ако пък използвате и двете устройства те трябва да бъдат поставени близо едно до друго, така че лесно да се прави преход от едното към другото. Помнете и най-важното – не прекарвайте повече от два-три часа пред компютъра, отделете другото време за излизане навън с приятели и спорт, полезно е и е по-забавно.

Снимка: sxc.hu
 



Коментари
1 коментар

Вяра 28, ,

Публикувано на 02.03.2014

Здравейте, сайтът ви е много сладък, но имам забележка- не мисля , че на едно осемгодишно дете тази статия ще му интересна, защото има много сложни за него думи, които го объркват. По приятно би му било нещо по простичко написано което може да разбере. Иначе сайтът е готин.

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град