Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Нещо повече за клавиатурата или за какво служат всички нейни клавиши

Нещо повече за клавиатурата или за какво служат всички нейни клавиши

Аз детето | 2014-02-17

Нещо повече за клавиатурата или за какво служат всички нейни клавиши

Всички заем, че клавиатурата е едно от основните устройства за компютъра, също както мишката и монитора. Без нея той не би могъл да функционира както трябва. Макар днес да не използваме толкова много клавиатурата освен за писане на адреси на сайтове, писане на имейли или коментари в нашия сайт ;-) тя си остава много важен компонент от компютърната система. Освен това, трябва да знаете, че при да бъде измислена операционната система Widows, всичко, което правим сега с мишката се е правело с клавиатурата: копиране на файлове, отваряне или затваряне на програми, дори разглеждането на сайтове се е правело с клавиатурата. Въпреки, че сега имаме мишка, с която тези неща стават по-лесно е добре да знаем за какво служат всички клавиши на клавиатурата, а не само буквите и цифрите. Има доста ситуации, в които това би ни помогнало.
Стандартната клавиатура има над 100 клавиша. По-голямата част от тях се използват за въвеждане на различни символи – букви, цифри, специални знаци. Чрез останалите може да се управлява компютърната система и програмите, с които работим. За по-лесна работа клавишите са обособени в отделни блокове.

Функционален блок, в който са включени:
ESC (Ескейп) – в програмите този клавиш се използва най-често за прекъсване на тяхното изпълнение т. е. за затваряне на дадена програма. Освен това с негова помощ може да се затвори диалогов (информационен) прозорец, който няма да се използва.
F1, F2, F3 и т. н. – тези клавиши се наричат функционални и имат различно предназначение в различните програми. Изключение прави клавишът F1, който винаги се използва за получаване на помощна информация за програмата с която се работи.  
Print Screen (принт скрйин) се използва за снимка на изобразеното на екрана. При натискането му се прави копие на това, което е изобразено на монитора в специална част на паметта на компютъра, наречена клипборд. Това изображение може да бъде вмъкнато в произволна програма.
Scroll Lock (скроул лок) – позволява със стрелките да се управлява показалецът на мишката в някои програми.
Pause Break (пауз брейк) се използва за прекъсване от потребителя на програмата, която се изпълнява, а също служи и за пауза в много от игрите.

Следващият блок, който ще разгледаме се нарича символен. Клавишите в този блок се използват основно за въвеждане на текстова информация.
На първия ред на символния блок са разположени клавишите, с които се въвеждат числа и някои специални знаци. Ва по-голямата част от тях са изобразени по два символа, а на някои от тях и три. При натискане на клавиши се въвежда символът, изобразен в долния му край. За въвеждане на символите в горния край се натиска и задържа клавишът шифт и еднократно се натиска клавишът с избрания символ. Тези символи, които стават достъпни при комбинация с шифт се наричат символи от горен регистър. Най-отдясно в първия ред се намира клавишът (Backspace) бакспейс. На него обикновено е изобразена стрелка, сочеща наляво. Той се използва в текстообработващите програми за изтриване на символа, намиращ се пред текстовия маркер.
Първият клавиш отляво на втория ред на символния блок се нарича табулация. На него обикновено са изобразени две стрелки една над друга, сочещи в две различни посоки или е изписано TAB. Този клавиш се използва за придвижване на текстовия маркер на определен брой интервали надясно или за преход от едно текстово поле към друго. А също и за преход от един линк на даден сайт към друг.
Непосредствено под този клавиш e разположен Caps Lock (капс лок). Той се използва за превключване към режим за въвеждане на главни букви. При еднократното му натискане в горния ляв ъгъл на клавиатурата светва индикаторна лампичка  край едноименния надпис. При натискане на всеки клавиш с изобразена буква се въвежда съответната главна буква. От режима се излиза с еднократно натискане на същия този клавиш. Индикаторната лампичка трябва да е изгаснала, за да се пише с малки букви.
Под Caps Lock се намира левият шифт. На него обикновено е нарисувана стрелка нагоре или е изписано името му. От дясната страна в същия ред на символния блок се намира и десният шифт. И двата се използват за еднократно въвеждане на главна буква или символ от горния регистър. Това става като се натисне и задържи клавишът шифт и еднократно се натисне другия клавиш, чийто символ ще се въвежда. След това действие клавишът шифт се отпуска.
На най-долния ред от символния блок има един дълъг клавиш, за които сме сигурни, че знаете как да използвате, но все пак се чувстваме длъжни да не го пренебрегваме. Говорим за най-дългият клавиш в клавиатурата – интервал. С него се въвежда интервал между символи при писане на текст.

За сега ще спрем до тук, останаха още две блока и още няколко клавиша от този, които трябва да разгледаме, но за да сме сигурни, че лесно ще запомните информацията и тя няма да ви досади, ще ви ги представим утре. А сега ще ви посъветваме да опитате функциите на клавишите, за които говорихме досега. Сигурни сме, че някога, ако не сега ще ви потрябват.


Сега след всичко това ще ви разкажем и нещо интересно за клавиатурите. Знаете ли, че миналата година британски учени изобретиха гъвкава компютърна клавиатура, която е тънка колкото лист хартия. Те твърдят, че тяхната нова клавиатура е най-тънката в света с дебелината си от две половин милиметър и предлага на потребителите поглед в бъдещето на компютърния интерфейс, който ще е тънък като хартия, безжичен и ще реагира на докосване.
Устройството може да се използва за увеличаване на чувствителните при допир зони на таблетите и смартфоните, така че потребителите да могат да използват тънка клавиатура в цял размер, за да пишат съобщения чрез мобилния си телефон.
Такава клавиатура може да бъде прикрепена към капака на таблет или да се използва за създаването на големи тъч зони на десктопа на компютъра.

Снимки: Daily Mail

Вижте още:
Защо буквите на клавиатурата не са подредени по азбучен ред?
След запетайка се поставя интервал



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град