Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Нещо полезно и интересно за компютърните мрежи

Нещо полезно и интересно за компютърните мрежи

Аз детето | 2014-04-30

Нещо полезно и интересно за компютърните мрежи

Преди много години, или не чак толкова всъщност, с развитието на компютърните технологии се появила и нуждата от съвместното използване на компютърните системи от група потребители. Многопотребителският достъп до ресурсите на една компютърна система през 80-те години на миналия век се осъществявал чрез т. нар. терминални връзки. Към един голям или малък компютър се свързвали определен брой терминали, чрез които няколко човека извършвали различни операции на компютъра. След това с възникването на персоналните компютри, които вече има в почти всеки дом и ги наричаме просто компютри, се появява и нуждата тези отделни компютри да бъдат свързани. Това било особено важно за компютрите в една организация или фирма. Преди време, а и все още е така на някои места, често се налага работещите да използват един принтер, факс и други подобни устройства. Понякога служителите работят съвместно и по някой голям документ, който е удобно да се предава автоматично между компютрите им. Така се ражда идеята за създаването на локалните компютърни мрежи – LAN.

Локалната компютърна мрежа е различна от другата спомената по-горе – терминалната. При локалната всеки човек работи на самостоятелен компютър, който се управлява от собствена операционна система. Между компютрите е осъществена физическа връзка чрез кабел. Те трябва да имат мрежова карта, чрез която се предават и приемат мрежовите сигнали.
Чрез LAN се осъществява:

Достъп до съхранена информация на друг компютър – всеки потребител може да получи достъп до файловете на друг компютър в зависимост от зададените му права.

Предоставяне на достъп на други потребители до информацията на конкретен компютър – някои от устройствата, директориите или само отделни файлове могат да бъдат определени за общ достъп към указани потребителски групи в мрежата. Такива файлове се наричат споделени.

Свързване на приложения, които са инсталирани на различни компютри в мрежата – програма, която работи от един компютър, би могла да използва помощни програми, които са инсталирани на друг компютър.

Автоматично обновяване в цялата мрежа на файлове – повечето мрежови софтуери предоставят възможност някои от файловете след обработка да бъдат обновени на всички компютри, където има техни копия.

Отпечатване на документи на общ принтер – един принтер може да обслужва всички потребители на мрежата, ако е инсталиран като мрежови. Тогава от всеки компютър могат да се изпращат заявки за печат към принтера. Обикновено се поддържа опашка от тези задачи, които се изпълняват последователно в реда на постъпването.

Според организацията на управлението локалните мрежи са два вида: мрежи с равноправен достъп (peer-to-peer) и мрежи клиент-сървър (client-server).
При първите всички компютри имат приблизително еднакви функции. Чрез мрежовия софтуер потребителите могат да имат общ достъп както до файловете намиращи се на локалните дискове, така и до принтерите, свързани към техните компютри. При вторите един от компютрите има централна роля и се нарича сървър. За сървъри обикновено се избират много мощни компютри, с бърз процесор и голяма памет. Клиенти са всички останали ресурси в мрежата, които ползват услугите, осигурени от сървъра. Персоналните компютри, които са клиенти в мрежата, често се наричат и работни станции. Те работят като самостоятелни компютри, а не са терминали за връзка с по-мощен компютър. Чрез сървъра работните станции получават достъп до файловете, принтерите и другите ресурси в мрежата. Мрежите с равноправен достъп позволяват всеки компютър в мрежата да работи и като клиент, и като сървър. Този вид мрежи премахва нуждата от скъп сървър, но има известни недостатъци. Споделените файлове са разпръснати из цялата мрежа, което затруднява тяхната защита. Администрирането на мрежата като цяло е много трудно, тъй като на всеки компютър се поддържа списък на потребителите, които имат достъп до общите ресурси.

Но знаете ли каква е най-важната функция на тези мрежи – тя е основна част от нещо, което и вие и ние посещаваме всеки ден и дори в момента сме в нея. Говорим за интернет. Интернет е глобална система от взаимносвързани компютърни мрежи, така че можем да кажем само едно – ура за компютърните мрежи! 

Снимка: educationcareerarticles.com



Коментари
1 коментар

СОФИЯ ПАВЛОВА, 55 ГО г.,

Публикувано на 22.11.2022

ПОЛЕЗНО БЛАГОДАРЯ

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град