Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Какво са информационни технологии?

Какво са информационни технологии?

Аз детето | 2013-09-24

Какво са информационни технологии?

Днес много често използваме израза "информационни технологии", но знаем ли всъщност какво означава той. Едно нещо стои в основата на еволюцията във всичките нейни прояви и това е информацията. Възможността да бъде възпроизвеждана, модифицирана или преработвана, разпространявана и съхранявана определят нейното водещо място във всеки един процес на развитие, срещан в природата. В съвременната наука няма точно определено понятие за информация, което да бъде еднакво приложимо във всичките нейни дялове. В широк философски смисъл под информация се разбира наличието на връзка между взаимодействащи си материални обекти, която се проявява в изменението на състоянието или поведението на тези обекти. На информацията се гледа като на присъщо на материята свойство, подобно на масата. Информацията е елемент, без който е невъзможен нито един процес на управление в техническата система, в живия организъм, в човешкото общество. В някои науки всяко въздействие на едно тяло върху друго се схваща като предаване на информация. За нуждите на науката информатика едно приемливо определение за информацията е съвкупност от съдържателни сведения, като текст на научна статия, съобщения във вестник, сигнали от кораб в морето, сведения за производството в един завод, сведения, закодирани в паметта на една машина и т. н. Те са обект на съхраняване, преработване, разпространяване и събиране. Тези четири дейности, които се извършват си информацията, се наричат информатика, а технологиите, които ги реализират – информационни технологии. С натрупването на голям обем от информация в човешкото познание се е породила необходимостта от създаване на машини, които да автоматизират основните дейности. Така се раждат компютрите.

В своето развитие те търпят много промени по отношение на производителността и възможностите за обработка и съхраняване на информацията. Тенденцията, която се установява все по-трайно при тях, е увеличаване на автоматизираните дейности, които могат да се извършат сами, без намесата на човека. Днес компютрите са машини, които се използват за всичко. Компютърните системи заемат свое подобаващо място в информационните технологии като основно средство за технологична обработка на информацията. По своята същност информационните технологии са технологии, в чиято основа стои процесор. В този смисъл информационните технологии включват всички онези системи за контрол, обработка, съхранение и управление на информацията, управлявани от процесор. Компютърните технологии са само част от това направление. Към него спадат и електронните бележници, мобилните телефони, смартфоните, банковите автомати, чрез които могат да се получават пари и да се извършват преводи на суми, информационните системи, които се срещат по летища и гари, баркодовите системи за маркиране на стоки в магазина и много други. Едно друго направление в развитието на технологиите през последните години е тясно свързано с информационните технологии. Това са комуникационните технологии. Ето защо често се говори за информационно-комуникационни технологии. Под това наименование се разбират технологиите, базирани на процесор, които осигуряват съхраняването, преработването, събирането и разпространението на информацията.

През последните двадесет години обществото е свидетел на революцията н информационните и комуникационни технологии достигаща по-далеч, отколкото повечето от хората са си представяли. Тези технологии са неразделна част от ежедневния живот, осигурявайки полезни пособия и услуги в домовете, на работните места, в училище, навсякъде. Едно от основните следствия за обществото, дължащо ке на тях, е драматичното намаляване на разходите и времето за съхранение, обработка и предаване на информацията. Подобни съществени изменения оказват фундаментално влияние върху начина, по който се организира производството и разпространението на стоки и услуги, наред с това и върху самата работа. Това развитие промени формата на работа. Информационното общество, не е общество, което предстои да бъде изградено, а обществото, в което вече живеем. Неговите закони и правила все още са в процес на изграждане и утвърждаване. Хората все повече разбират значението на технологиите в тяхното ежедневие като възможност за по-добър живот. Това доведе и до навлизането на много нови понятия в ежедневната дейност. Заговори се за електронен подпис, електронен документ и т. н. Една от причините за това повсеместно навлизане и използване на технологиите е развитието на компютърните системи. Работата с тях се ориентира към начин, който да бъде лесен и интуитивен за по-широк кръг от потребители. Компютърът отдавна е влязъл в дома ни и е заел мястото дори и на телевизора, видеото, телефона и електронната игра. Непрекъснато се правят и нови разработки в областта. Една от тях е ориентирана към управлението на компютърните системи с човешки глас, която ще замени използването на мишка и клавиатура.

Снимка: sxc.hu



Коментари
1 коментар

Валери , ,

Публикувано на 09.09.2016

"...под информация се разбира наличието на връзка между взаимодействащи си материални обекти, която се проявява в изменението на състоянието или поведението на тези обекти". Подходящо обяснение за едно дете. Браво!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град