Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Как успешно да се предпазим от компютърните вируси – правила и съвети

Как успешно да се предпазим от компютърните вируси – правила и съвети

Аз детето | 2014-04-04

Как успешно да се предпазим от компютърните вируси – правила и съвети

Продължава от "Какво са компютърните вируси и как да ги избегнем – първа част“

Помните ли, че преди няколко седмици си говорихме за компютърните вируси. От всичко това научихме, че те могат да бъдат както просто някакъв номер, така и много опасни. Научихме, че се делят на няколко вида и как действат. И ви обещахме, че днес ще ви напишем за няколко правила, с които да предотвратите неприятната работа със заразяването от вируси. Ние спазваме обещанията си, затова нека направо да започваме по същество. Наличието на вирус в компютъра невинаги се установява навреме от неговия потребител, нито пък има пълна гаранция, че антивирусната програма ще спре всеки вирус. Това може да доведе до безпрепятственото му разпространение, което увеличава и риска от поразяване. Типичните симптоми, които са знак, че компютърът ви е „болен“ са:

  • забавена работа;
  • програмите изискват достъп до интернет или до така наречените регистри на операционната система;
  • продължително време за зареждане на програмите;
  • неочакван недостиг на памет;
  • увеличаване на обема на програмите и намаляване на дисковото пространство;
  • безпричинно изчезване, повреждане или промяна в размера на файловете ви;
  • нарастване на броя на дефектните сектори на харддиска;
  • блокиране на клавиатурата или мишката;
  • неочаквано появяващи се надписи или анимации.


При съмнение за наличие на вирус най-доброто решение е да се рестартира компютърът и да се зареди антивирусната програма да го провери изцяло. Рестартирането на компютъра е препоръчително да се направи от „Старт“ менюто в Уиндоус, а не чрез бутона Ресет. Заразените файлове е най-добре да бъдат изтрити, ако има възможност да се възстановят от архив. Това се налага, тъй като няма абсолютна гаранция за изчистване на файла от вируса. Следващата стъпка, която се предприема, е почистване на всички флашки, с които компютъра е бил в контакт. Причината за това действие се крие във възможността вирусът да се е пренесъл и върху тях. Ако нямате ценна информация върху тях, най-доброто решение е направо да ги форматирате. Тези действия ще ви предпазят от повторно заразяване.
За борбата срещу вирусите са създадени и специални антивирусни програми. Те проверяват (сканират) компютъра за вирусите. Много антивирусни програми предлагат възможност да се отстрани вирусът веднага след откриването му. Тази задача може да се управлява от потребителя. Това означава, че той може да избира между следните възможности:

  • никакво отстраняване;
  • отстраняване след потвърждаване;
  • отстраняване без потвърждение с допълнителна възможност да се изчисти заразеният файл или той да се изтрие от твърдия диск.

Част от антивирусите при стартиране на компютъра се зареждат в паметта. При опит за четене или запис те проверяват за наличието на вируси преди изпълнението на операцията. Друга част от антивирусните програми се използват за проверка и отстраняване на вируси в процеса на работа с компютъра. Най-добрите програми позволяват проверка на постъпващите данни в персоналния компютър от локалната мрежа и интернет.

Няколко са основните характеристики, съществени при оценяване на работата на една антивирусна програма:
области на приложение – до каква степен програмата осигурява защита от повторна инфекция и отстраняване на вируса;
брой на вирусите за откриване – програмата трябва да предоставя списък на вирусите, които открива, и да отчита процентната грешка при сканирането;
необходимо време за търсене – при нарастващия обем на твърдите дискове времето за проверка се увеличава, което възпрепятства нормалната работа. Добрите програми притежават възможност да извършват сканиране в предварително нагласено време, когато не се работи активно с компютъра;
редовна актуализация – бурното развитие на софтуера води до непрекъснато появяване на нови вируси. Освен това съществуват вируси, които се разпространяват, когато не са активни. Ето защо тяхното присъствие в компютърната система може да не бъде засечено от по-старите версии на програмите за антивирусна защита. Предлагането на редовната актуализация чрез интернет е възможност, която не трябва да се подценява.

Ако пък сте с операционната система Линукс, тогава всичко това няма да ви интересува, защото за тази операционна система вируси почти няма и никой не ползва антивирусна програма, ако е с Линукс, ходи из интернет там, където хората с Windows избягват. За тези с Windows, един от най-сигурните начини за предпазване от вируси е да не отварят сайтове, в които не са сигурни, че няма вируси. Да не щракат върху линкове, пратени им от познати и непознати по имейла, Скайп или по друг начин, да не включват в компютъра си чужди флашки, за които не са сигурни, че не съдържат вируси.

Снимка: sxc.hu



Коментари
3 коментара

Иво , ,

Публикувано на 27.04.2014

В Windows 8 няма бутон старт

Мира , ,

Публикувано на 27.04.2014

Аз съм с Mac Os X

ема воденичарова, 9 г.,

Публикувано на 08.08.2014

Тези съвети са полезни , брат ми постоянно играе на компютъра

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град