Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Нещо повече за клавиатурата или за какво служат всички нейни клавиши – втора част

Нещо повече за клавиатурата или за какво служат всички нейни клавиши – втора част

Аз детето | 2014-02-18

Нещо повече за клавиатурата или за какво служат всички нейни клавиши – втора част

Приятели, спомняте ли си, че вчера с вас разгледахме за какво служат някои от по-специалните клавиши на клавиатурата. Научихме какво е функционален блок, символен и какво са символи от горен регистър. Вече изпробвахте ли функциите на тези клавиши. Ако сте, то ето и обещаното от нас продължение.

Миналия път за последно говорихме за интервала. Сега вижте какво се намира под него, при това и от двете му страни. Това е клавишът алт (Alternative). Той се използва за отваряне на менюта на програми. Доста често се използват и в комбинация с други клавиши. Така например, в много програми работата може да се прекрати, ако се натисне и задържи клавишът алт и еднократно се натисне клавишът F4. Тази комбинация се използва и за приключване на работата с операционната система Windows.
В дясната част на символния блок между клавишите бакспейс и шифт се намира клавишът ентър (Enter). Неговата форма се различава от тази на останалите клавиши. На него е изписано името му или има знак подобен на извита стрелка. Обикновено се използва за потвърждаване на извършено от потребителя действие. След това потвърждаване програмата възприема въведената информация и реагира. При въвеждане на текстова информация този клавиш се използва за преминаване на нов ред. Когато е отворена диалогова кутия, клавишът ентър може да замени действието щракване на мишката върху бутона "OK". Понякога той се използва и за зареждане на програми, чието име предварително е избрано с мишката.
В двата края на последния ред от символния блок са разположение клавишите контрол (Control) – ляв и десен. На тях е изписано съкратеното име на клавиша CTRL. Тези клавиши се използват в комбинация с други за извършване на определени действия от програмата, с която се работи. Те се използват по аналогичен начин на шифт и алт.

Следващият блок е навигационен. Той е разделен на две части. В долната се намират стрелка наляво, стрелка надясно, нагоре и надолу. Те се използват основно в текстообработващите програми за придвижване на текстовия маркер в съответните посоки или за преход от един обект към друг при някои програми. А също и в игрите, но за там вие ще кажете как. :-)
В горната част на навигационния блок, от дясната страна, са разположени клавишите пейдж ъп (Page Up)и пейдж даун (Page Down). На клавишите са изписани имената им. Те се използват за прелистване на една екранна страница. С тях може по-бързо да се разгледа по-голямо количество текст, което не се събира на един екран.
По средата на навигационния блок се намират клавишите хоум (Home) и енд (End). На тях също са изписани имената им. Първият клавиш се използва в текстообработващите програми за преместване на текстовия маркер в началото на реда, а вторият – за преместване в края на реда. Понякога те служат и за бързо преместване към първия или последния обект в отворен диалогов прозорец.
На първия ред отляво е разположен клавишът инсърт (Insert). Той се използва в компютърната текстообработка за превключване между двата основни режима за вмъкване на текст – вмъкване чрез изместване и вмъкване чрез заместване. При първия режим, когато се въвежда символ пред текст, въведен преди това, последният се измества, така че да отвори място за новия символ. При втория режим текстът не се измества, а нововъведеният символ се изписва върху първия символ от текста.
Под този клавиш, в лявата част на навигационния блок се намира клавишът дилиийт (Delete). На него е написано или името му или DEL. Той се използва за изтриване на символа, намиращ се след текстовия маркер. При извършване на това действие всички символи след изтрития се преместват наляво. С този клавиш може да се изтрива част от текст или група от предварително избрани символи, както и произволен друг обект.

Последната част от клавиатурата е цифровият блок. Той се намира в дясната част на клавиатурата. Използва се за въвеждане на числа да извършване на изчисления. Освен тона може да служи и като навигационен блок, тъй като в по-старите модели клавиатури такъв е липсвал. За да се използва за въвеждане на числа, е необходимо да бъде включен цифровият режим. Това става като се натисне клавишът нъм лок (Num Lock). Намира се на първия ред отляво на цифровия блок. При еднократното му натискане в горния край на клавиатурата светва лампичка. за да се премине към режим на навигация, е необходимо пак да се натисне същия клавиш. При извършване на това действие индикаторната лампичка изгасва. Тогава цифровият блок може да се използва като навигационен.

Е, това беше всичко. Отново ви съветваме да прочетете тази информация и да изпробвате клавишите. В близко бъдеще, ако не за друго, то поне може да се похвалите с отличните си познания за клавиатурите пред приятелите и в училище.

Снимка: sxc.hu



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град