игри в дома

Начало | игри в дома | Весели игри с молив и хартия

Весели игри с молив и хартия

Аз детето | 2019-07-16

Весели игри с молив и хартия

Игрите навън са най-хубави – подвижни, приятни и на чист въздух, всеки знае това. Няма човек на света, който да не обича да излиза навън, че даже и да си играе. Особено когато виждаш топлите лъчи на слънцето, ясно синьото небе и птичките, които чуруликат щастливо. Сякаш всичко ти казва: „Ела, поиграй си с нас!“. Има обаче и такива моменти, в които е твърде горещо за игри навън. Толкова горещо, все едно си в някаква огромна печка. Слънцето понякога хич не си поплюва и колкото и да искаш, не става за игра навън. Тогава трябва да си измислиш забавление у дома. За този случай ние сме ви приготвили няколко много яки игри, подходящи за всяка възраст и дори не изискват нещо кой знае какво – само молив и лист. Най-хубавото при тези игри е тяхната простота – можете да ги играете навсякъде и по всяко време, за разлика от настолните например, за които се изисква определено пространство, в което да се подредят игралното поле, картите и всички други инструменти, а след това да се научат и правилата, които често са почти колкото книга. Така че когато се отегчите у дома, но не искате нещо сложно, просто вземете лист хартия и молив и се пригответе за приятно забавление поне един час.

За да ви улесним още сме приготвили и няколко от любимите ни игри с молив и хартия.

Точки и квадрати

Тази игра е доста стара, но това не я прави по-малко забавна, даже напротив – много поколения наред са се забавлявали с нея и така да кажем са я тествали. Това е игра за двама. Първото, което трябва да направите за нея е да нашарите целия лист с малки точки, няма значение къде, просто го нашарете. След това си осигурете два молива с различен цвят, за да е ясно кой коя черта е направил и играта може да започне. Всеки се редува да съедини две съседни точки по вертикалния или хоризонталния ред. Но не си мислете, че е само това. Тук трябва да приложите стратегия и да сте наблюдателни, защото този, който сложи и последната черта и с нейна помощ се получи квадрат печели точка. Така се играе докато всички точки станат на квадрати и който има повече печели. Така че докато играете трябва да мислите как да попречите на другия да направи квадрат и да направите самите вие.

Нарисувай ми пчела

Играта е подходяща за тези от вас, които си падат повече по рисуването и по-малко по стратегиите, но не е по-малко забавна. Правилата можете да прочетете тук!

Бесеница

Убедени сме, че няма човек по света, който да не знае за тази игра, но тъй като ни е една от любимите, няма как да не я включим тук. Знаете как става. Измисляте си дума. Пишете първата и последната буква, а на мястото на останалите слагате по едно празно квадратче или чертичка. След това вашият приятел трябва да изрежда букви и ако ги има, пишете буквата на мястото ѝ. Ако ли пък не, черта по черта рисувате обесено човече. Така ние обичахме да играем до 10 точки – всяка позната дума, без да те „обесят“, ти носи точка. Една малка тайна от нас – измисляйте думи, които са по-кратки, с по-малко букви, така ще затрудните повече вашия приятел.

Морски шах

Морският шах е една от първите игри с лист и молив, която всяко дете научава. Можете да я играете буквално навсякъде. Чертаете на листа малък квадрат и го разделяте вътре на по-малки и играта започва. Редувате се да избирате един квадрат, в който да поставите знака 0 или X. Целта на играта е да попълните три квадрата, така че на един ред, вертикален или хоризонтален, или на кръст да се съберат три ваши знака. Играе се до 15 победи.

Сами виждате, че за да се забавлявате, понякога не са ви нужни скъпи играчки или смартфон, а просто добър приятел.. и няколко старомодни листа хартия и молив.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град