важните неща

Начало | важните неща | О, не! Ухапа ме комар! Какво да направя?

О, не! Ухапа ме комар! Какво да направя?

Аз детето | 2021-07-12

О, не! Ухапа ме комар! Какво да направя?

Лежите си в леглото и сте дълбоко заспали – почивате си от вълнуващия ден навън изпълнен с много игри, весели приятелски разговори, приключения, а може дори и някой и друг сладолед. И както си спите най-спокойно и събирате сили за следващия ден... изведнъж чувате едно бръмчене близо до ухото си. Замахвате с ръка, то спира, но вече е късно. Усещате силен сърбеж по крака или ръката и не можете да спрете да се чешете, докато изведнъж мястото не става червено. Какво се е случило тук? Веднага се досещате, че по всяка вероятност ви е нападнал един от тези най-омразни на хората насекоми наречени комари! Това се случва много често през лятото, особено пък ако се намирате близо до някаква вода!

Сега ако си мислите, че следващото лято определено трябва да отидете в Ню Йорк или Сидни и това няма да ви се случи – много грешите. Комарите са насекоми, които се срещат по целия свят. Има хиляди различни видове комари – много малки, големи и огромни. Дори някои от тях имат и различни цветове. При това не всички от тях хапят – само женските. Това им е необходимо, за да снасят яйца от които да се излюпват още комари. Звучи ужасно, но такава е природата! Както знаете комарите хапят, за да пият кръв. Това може и да звучи страшно, но за нас не е проблем, защото на тях им е необходима съвсем малко. Проблемът е в слюнката, която отделят, за да направят кръвта по-течна! Именно заради нея кожата ни се зачервява и сърби!

Щеше да е хубаво ако виждаме комарите и ги махахме от себе си преди да ни ухапят, но за съжаление те често са твърде малки и не ги усещаме. Затова пък има няколко бързи начина, които да облекчат червенината и сърбежа, които всеки от вас може лесно да приложи. Опитвали сме ги и са изпитани, така че прочетете ги и ги имайте предвид. Много помагат!

Най-лесното нещо, което можете да направите е да измиете ухапаното място със сапун и студена вода! Но задължително студена! След това по възможност можете да намажете мястото и с малко крем. Можете да помолите и мама или татко да ви купят специален лосион за ухапване от насекоми. Той се нанася на засегнатото място и само след няколко минути облекчава всичко – сякаш нищо не е било.

Друго, което можете да направите веднага е да вземете салфетка или кърпичка, да поставите в нея кубче лед и след това да я допрете до мястото, което ви сърби. Ще видите, че докато ледът се стопи всичко вече е минало.

Има и няколко полезни начина с които комарите въобще да не ви хапят. Най-лесно е просто да помолите да ви купят лосион или спрей против комари. Той се нанася по откритите места като ръцете и краката и благодарение на няколко специални съставки досадните насекоми няма дори и да искат да припарят до вас! Добра идея е да носите и дълги панталони, особено вечер и особено ако ще прекарате вечерта навън – на плажа, планината или някъде където наблизо има вода.

Последното много важно нещо, което трябва да запомните е, че има моменти, когато трябва задължително да потърсите лекарска помощ. Това не се случва често, но ако видите, че ви е ухапал комар и освен сърбеж и червенина усетите замайване, болка в главата и отпадналост задължително кажете на възрастен, който да ви заведе на лекар!

Това бяха нашите полезни съвети, които да приложите! Макар че се надяваме да не са ви необходими така често!

Снимка: pexels.com



Коментари
1 коментар

Елис Дени , 9 г.,

Публикувано на 24.06.2023

оцет и чесън много помага

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град