Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | В нашето тяло има цяла фабрика за здраве

В нашето тяло има цяла фабрика за здраве

Аз детето | 2016-11-07

В нашето тяло има цяла фабрика за здраве

Знаете ли, че в тялото ви се намира един орган, който върши повече от 500 от най-важните задачи, за да бъдете здрави и щастливи? Дори сега, когато четете това, той вече сигурно е направил 200 неща, за да може вие да се чувствате добре. Знаете, че в модерната медицина вече са измислени заместители на много части от тялото ни: стави, кости и дори са създадени специални помпи, които да вършат работата на сърцето, но за тази част от нашето тяло, което ни дарява здраве – няма заместител. Това е черният дроб, който буквално е фабрика за здраве.

Нашият черен дроб е скрит добре под ребрата, за да има здрава „броня“ и да бъде защитаван от всякакви опасности, след като е толкова ценен. Той е и най-голямата и най-тежката жлеза в човешкия организъм. Ако се чудите как изглежда, черният дроб много прилича на медена пита, естествено само на външен вид, тъй като се състои от множество шестоъгълни участъци, различни по размер – от половин до два милиметра. Най-невероятното нещо тук е, че всеки такъв сегмент е много подобен на миниатюрен черен дроб, тъй като съдържа в себе си всичко, което съществува и в целия ни орган. Тези малки сегменти действат като филтри, които са специално пригодени, за да почистват кръвта ни от ненужните и дори вредни вещества. Една от основните функции на този орган. Ежедневно през него минават около 2 000 литра кръв. Само през деня тя минава през черния дроб за проверка около 350 пъти! В края на краищата излиза, че всичко, което ядем, пием и всяко лекарство, което взимаме накрая се озовава в черния дроб, макар и под формата на различни вещества.

Там те се разделят най-общо на полезни и вредни. Необходимото количество минерали (хранителни вещества) и витамини остава в черния дроб, за нуждите на тялото, а вредните и безполезни остатъци биват подлагани на химична реакция, за да се намали тяхното влияние и след това се изхвърлят. С останалите, полезните, черният дроб обогатява кръвта и тя стига до сърцето, мозъка и всички клетки на тялото ни, за да ги подхрани с енергия. По този начин „фабриката за здраве“ служи като бариера за всички вредни вещества, които несъмнено попадат в тялото ни чрез храната и напитките, дори и без да го искаме.

Освен това знаете ли, че черният дроб служи и като склад. От всички протеини, мазнини, въглехидрати, минерали и витамини, които „намира“ той винаги си „запазва“ по малко и ако е необходимо и усети, че нещо не е наред и някое от тези вещества не ни достига, той ги „изважда от склада“ и ги пуска отново в кръвообращението. По тази причина хората могат да издържат без храна за известно време. (Но вие не правете такъв експеримент, дори и да си го мислите сега, опасно е!) В допълнение „фабриката ни за здраве) прави запас и от кръв и в екстремни ситуации тялото може да се възползва и от нея. Това например се случва, когато човек има голяма рана, от която е изгубил много кръв.

Това разбира се е само началото – знаете ли, че черният дроб може и да се регенерира? Това удивлява много лекари и учени и досега. Естествено, за да се случи това трябва да е останала известна част от него в тялото ни. Изненадващ е и фактът, че черният дроб не може да ни боли, защото в него няма рецептори за болка. Уникален е – ако може така да се изразим.

Сега, когато знаете колко много полезни неща прави той за вас е време и да знаете как вие да му помогнете. Лесно е! За да е здрав черният ви дроб трябва да внимавате с газираните напитки на първо място, както и снаксовете, чипсовете и всички пържени храни. Трябва да ги консумирате с мярка и да поддържате нормално тегло, за да се чувства той добре. Така че спортувайте, хранете се правилно и вашата лична фабрика за здраве ще ви отвърне със същото!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град