Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо краката на някои хора миришат лошо?

Защо краката на някои хора миришат лошо?

Аз детето | 2017-02-10

Защо краката на някои хора миришат лошо?

Те са вашите крачета, вашите малки прасенца, пръстчета. Както и да ги наричате – те са много важна част от вас. Без тях не бихте могли да се изправите, да се разхождате навън или дори да спортувате. В действителност краката ви работят толкова много за вас, че понякога от толкова усилия се изпотяват и стават малко миризливи. Помислете си само какво е за горките ви крака в един горещ летен ден. Топло е, вие се разхождате цял ден и те работят, а на всичкото отгоре са и затворени в някакво пространство... Ужас! За съжаление леко неприятно настроение изпитваме и ние, когато си събуем обувките или това направи някой наш близък или приятел. Приготвяме се за един весел релаксиращ момент, но изведнъж усещаме тази неприятна миризма. Какво става? Защо се получава така след като със сигурност често мием цялото си тяло със сапун и си слагаме всякакви парфюми и дезодоранти за да миришем свежо и хубаво... Ами трябва да знаете, че това си е съвсем нормално и се случва на повече от половината хора в целия свят.

Виновникът за това не е нито личната ви хигиена, нито обувките ви, а една малка бактерия или по-скоро много малки бактерии от един и същи вид. Тези мънички организми просто обичат краката ви, защото за тях те са си чист бюфет. Точно така! Бактериите се хранят от краката ви или по-точно от мъртвите клетки на кожата и течностите, които тя отделя докато се поти. Те се хранят и се размножават, като при този процес отделят различни органични киселини, които предизвикват и неприятната миризма. Малките пакостници са избрали именно краката ви, а не друга част на тялото, защото обичат тъмни, влажни и топли места. А какво по-приятно място от крака обути с обувки... И така колкото по-дълго стоите с обувките и колкото сте по-активни, толкова повече краката ви се потят и за бактериите има повече храна! Това разбира се не означава, че не бива да тичате на воля и да носите обувки. Тялото ни е удивително и при такава сложна система няма как да няма и някои кусури, което обаче не е нищо страшно.

Все пак ако и вие имате такъв проблем има някои неща, които можете да направите и които да ви помогнат да облекчите ситуацията с тези неприятни бактериики:

  • мийте краката си всеки ден със сапун – това ще маха натрупалите се бактерии;
  • носете чорапи от които краката ви могат да „дишат“ – такива са памучните, освен това са и много удобни;
  • не стягайте прекалено много връзките – оставете малко място на краката да дишат и да влиза свеж въздух отвън;
  • ако любимите ви обувки, които носите най-често са маратонки или просто са от плат, молете някой възрастен да ги пере веднъж месечно.

По този начин краката ви ще са чисти и сухи и бактериите ще трябва да си намерят друго място за живот!

Нещо забавно:

Знаете ли, че на някои хора им се плаща, за да миришат хорските крака. Различни козметични компании наемат много желаещи, които да им помагат в тестването на различни продукти за борба с тази миризма. Така тези професионални носове много често се наслаждават на аромата на ванилия и мед от някой нов вид шампоан. Но също толкова често им се налага да миришат и други неща, за да видят дали най-новият дезодорант наистина работи.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град