забавна наука

Начало | забавна наука | Гениални изобретатели, за които със сигурност не сте чували

Гениални изобретатели, за които със сигурност не сте чували

Аз детето | 2016-08-12

Гениални изобретатели, за които със сигурност не сте чували

Когато се опитаме да се сетим за някой велик изобретател, в главите ни обикновено изникват имена като Томас Едисон, Бенджамин Франклин, Джон Атанасов и Стив Джобс. Но зад тези несъмнено титани в модерната наука и технологии стои една плеяда от изобретатели, които не са известни на широката публика. Без тях не биха съществували част от нещата, които използваме ежедневно и без дори да се замислим кой стои зад създаването им.

За да отдадем дължимото внимание на тези иноватори, които системно биват пропускани от съставителите на училищните образователни програми, ето ви сега списък от няколко души, чиято гениалност и практически умения са направили живота ни по-лесен и удобен.

Кларънс Бърдсай

Знаете ли на колко хора помага замразената храна? На тези, които обичат да вечерят нещо набързо пред телевизора или тези, които обичат да си правят сладолед или да съхраняват зеленчуците от градината за зимата... Всички трябва да благодарят на Кларънс Бърдсай – създателят на технологията, използвана за дълбоко и бързо замразяване на храни, което запазва вкусовите качества на храните по-добре в сравнение с по-бавните методи на замразяване. Изобретението на Бърсай поставя началото на индустрията със замразени храни.

Ермал „Ърни“ Фрейз

Следващия път, когато си отворите поредната кола или сок си спомнете за Ърни Фрейз, изобретателя на халката (май така се нарича), която днес стои на всяко кенче. Фрейз се заема със задачата да улесни отварянето на кутиите с газирани напитки през 1959 г. През 1965 г. близо 75% от американските производители на бира възприемат новата технология.

Алфред Филдинг и Марк Шаван

Популярната пукаща материя всъщност е създадена по щастлива случайност. Двамата ѝ изобретатели достигнали до нея, докато неуспешно се опитвали да създадат пластмасови тапети. В процеса на разработване те открили, че тяхното изобретение може да служи като ефективен опаковъчен материал. В последствие Филдинг и Шаван основават корпорацията Sealed Air, която днес дава работа на над 26 хил. души в 175 страни и чийто годишни приходи достигат 8 млрд. долара

Гарет Морган

Макар че имал само основно образование, Гарет Морган е един от най-продуктивните изобретатели на своето време. На негово име се води патентът на машината за дишане, която еволюира до първите противогази, използвани по време на Първата световна война. Сред успехите му са машината за изправяне на коса, светофарите и др.

Джон Уолкър

Химикът Джон Уолкър не донася огъня на хората, както митичния Прометей, но открива начин да го направи малко по-удобен за запалване. По време на експериментите си Уолкър открива паста, която избухва в пламъци, когато бъде потъркана в груба повърхност. Така през 1824 г. той започва да продава кибритени клечки, но прави грешката да не патентова откритието си. От това се възползва сър Исак Холдън, който обира славата и парите за кибрита.

Томас Адамс

Учителите от училищата по целия свят трябва да „благодарят“ на Томас Адамс за това че им се налага постоянно да мъмрят учениците, дъвчещи дъвка в час. Преди да изобрети съвременната дъвка Адамс първо се пробвал да използва основната ѝ съставка – дървесният сок чикле, за направата на водоустойчиви ботуши, гуми за велосипеди, маски и играчки.

Стефани Куолек

Една от най-известните жени изобретателки – Стефани Куолек, е отговорна за създаването на кевлара през 1965 г. – синтетична тъкан, използвана в бронежилетките. Опити сочат, че кевларът е близо пет пъти по-здрав от стоманата и е изиграл важна роля в опазването на живота на войниците, полицаите и дори на атлетите, занимаващи се с опасни спортове. Освен за защита, кевларът се използва в комуникациите, създаването на здрави ски, парашути, лодки, както и в строителството.

Пиер Лорирард

Въпросният изобретател бил богат тютюнев магнат от 19-и век, който живеел в Tuxedo Park – област на северозапад от Ню Йорк. През октомври 1886 г. синът му Гризуолд се появил в ново черно сако без „опашка“ по време на първия благотворителен бал на компанията. Оттам започва световното шествие на смокинга (на английски tuxedo), който се превръща в официален стандарт в мъжкото облекло през идващите десетилетия.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град