забавна наука

Начало | забавна наука | Математиката може да бъде много забавна

Математиката може да бъде много забавна

Мирела Любенова | 2016-12-09

Математиката може да бъде много забавна

Да заобичаш математиката е голямо предизвикателство за всеки, особено когато си дете и ти казват колко е полезна, обаче ти не можеш да решиш тази текстова задача и въобще не ти пука колко ябълки ще останат на Иван или за колко време ще се напълни басейнът. Нали все някога ще се напълни. Математиката е нещо, което се учи почти цял живот и колкото и да научаваш, все има още и още. Много хора, не само децата, знаят, че за да научиш нещо от математиката, дори най-простата операция, се изисква доста активно мислене. Знаете ли, че дори е направено изследване, според което за някои хора, опитите за решаване на сложна математическа задача предизвикват усещане близо до физическа болка? Ужасно звучи! Всеки възрастен с нежелание си спомня как математиката е била трудна и за него, докато е трябвало да се бори с формули и уравнения. Затова накрая всички, и възрастни и деца, сме възприели, че това е едно ужасно чудовище, от което няма как да избягаме. Но колкото и трудна да е, математиката ни е необходима и я има във всяка сфера от нашия живот. Дори и само за да пресметнете дали вече сте събрали достатъчно пари, за да си купите онази яка игра, която мама ви обеща, само ако спестите от джобните си пари например.

Родителите и учителите ви, като възрастни сериозни хора, може и да не се досещат, но въпреки това, вие знайте, че математиката е сложна, но може да бъде и забавна. Можете да се гмурнете в нейните дебри, докато се забавлявате и неусетно да разберете колко добри сте станали. За целта ние ви даваме няколко идеи, които можете да опитате, а от тях дори да си измислите още, а накрая защо пък дори да не ги предложите на учителката и да ги опитате заедно с нея и целия клас?

Математиката като игра

Всеки знае, че човек най-добре запомня нещата, докато се забавлява. Е, същото може да се направи и с математиката. Има хиляди компютърни игри и приложения, които са напълно безплатни и с тях смяташ и учиш, докато се забавляваш. Просто ги потърсете, сигурни сме, че знаете как. Игрите с карти или пък настолните също ни учат на математика, колкото и необичайно да звучи. Така например „Монополи“ е класическа математическа игра и дори се използва в няколко австралийски училища в часовете по математика. Учителите там отчитат много добри резултати, така че хващайте „Монополито“! ;-) Или пък опитайте тази забавна и подвижна математическа игра.

Включване на математиката в други дейности

Много лесно можете да включите математиката в някоя друга ваша любима дейност. Така например ако обичате да готвите, то можете да се опитате да смятате различни грамажи или да броите, изваждате и събирате парчетата шоколад за мъфините, забавно е. Можете да смятате колко километра ви остават до крайната точка, докато пътувате нанякъде или пък времето за пристигане. Наистина нещата звучат като онези омразни текстови задачи, но когато правите и нещо друго и докато го смятате го виждате и на практика, нещата са доста по-лесни и приятни.

Математиката може да бъде приятно състезание

Когато сте в училище например и няма какво друго да правите можете да си направите математическо състезание. Просто с една задача, за да видите кой първи ще я реши. Това също е полезно, а и сме сигурни, че толкова ще ви хареса, че няма да се спрете само с една задача.

Книгите също са полезни

Противно на всеобщото схващане, че литературата няма нищо общо с математиката, книгите могат да въведат и запалят децата по различни науки. Още от най-ранна възраст книгите подпомагат развитието на много умения чрез разнообразни дейности: оцветяване, очертаване на шаблони, редене на пъзели от стикери, сглобяване на картинка, следване на модели. Интерактивните книги с капачета, музикални бутони, въртящи се дискове са подходящи както за бебета, така и за по-големите деца и също развиват основни математически умения под формата на забавна игра. Нашата любима книга по въпроса например е „Математика за лека нощ“, която вече има цели три части на български език и е доказано полезна и забавна. Може да не ви се вярва, но дори и ние научаваме полезни неща от нея, докато се забавляваме, гарантираме го.

Най-важното е, че не трябва да имате негативни чувства към смятането или по-сложните математически операции. Колкото и да е трудна някоя задача, бъдете спокойни и си повтаряйте, че ще я разберете и ще я решите и това наистина ще стане!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град