забавна наука

Начало | забавна наука | От дърво хартия... Как ли се получава това?

От дърво хартия... Как ли се получава това?

Аз детето | 2016-12-21

От дърво хартия... Как ли се получава това?

Сигурно знаете, че хартията, тази която използваме за красивите си рисунки, за да пишем съчинението по литература или на която принтираме интересната приказка, която искаме да занесем в училище се прави от дърво. Само дето не ви ли е чудно как точно става така. На пръв поглед хартията и дърветата нямат абсолютно нищо общо, ама не си приличат въобще. Хартията е мека, бяла и тънка, а дървото е кафяво, дебело и доста твърдо. Тогава как се случва така, че от това растение става хартия?

Процесът хич не е лесен, но не и толкова неразбираем и определено не се прави с магическа пръчка. Всичко започва с едно обикновено дърво, в което има влакна наречени целулоза. Тези влакна са залепени заедно в една голяма маса с нещо като естествено лепило, наречено лигнин. Когато лигнинът се отстранява и целулозните влакна се разделят, тогава е и моментът в който от дървото става хартия. Възможно е обаче хартия да се направи и от други видове растителни влакна, като памук, лен, бамбук и коноп. Например памучните влакна често се използват за направата на хартията върху която се отпечатват парите. Но все пак по-голямата част (около 95%) от използваната суровина за направата на хартия идва от дърветата.

Това става по следния начин: дърветата се смилат на тънки парчета, наречени дървесина, която след това се прави на каша, която съдържа в себе си целулоза, лигнин, вода и химикали. Това става с големи и мощни машини. Разбира се и тук за всеки вид хартия си има определен начин на смилане. Така например от по-ситна дървесина се правят вестникарска хартия и някои документи. Има и още един начин за правене на хартия, който е известен като химическо претопяване. При него се използват различни химикали, които реагират с дървото и отделят лигнина от целулозните влакна, оставяйки ги на плътна маса, от която се прави хартия за по-специални документи или картон.

След това в зависимост от това каква хартия трябва, в сместа се слагат допълнителни вещества, които да я избелят и така да стане бяла. Знаете обаче защо картонът в повечето случай е сив. Защото тези химикали правят и материала по-тънък и неустойчив. Веднъж след като целулозата е готова и с необходимия цвят следва още една преработка, която си е останала почти такава, както е била направена за първи път от древните китайци преди повече от 1900 години. Сместа все още е много водниста и затова водата трябва да се отдели, за да се получи хартия. Затова огромна машина разпределя сместа на лента, а тази лента отнася всичко във специални пещи, които да изсушат водата. Най-накрая вече почти готовата хартия се наслагва на огромни ролки и когато достигне желаната дебелина се напръсква с още химикали, които да придадат здрава текстура и водоустойчивост.

След това тези ролки се режат по определен размер и готово, имаме хартия! Разбира се, за специалните хартии като такава за декупаж например се правят и още много неща, но повечето включват пръскането и смесването с различни вещества.



Коментари
2 коментара

az , ,

Публикувано на 03.09.2019

Е какви са тези химикали? Какви са тези материали използвани за различни цветове? Никакво изясняване.

От редакцията: Не сме ги добавили, защото са много и различни в зависимост от това каква хартия ще се прави и каква е дървесината. Все пак основните химикали и вещества са каолин, талк, бариев сулфат, натриев силикат, поливинилов алкохол.

Емилия , 17 г.,

Публикувано на 11.02.2023

аллалалалаклклкфккар

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град