интересно

Начало | интересно | По следите на картофения чипс

По следите на картофения чипс

Аз детето | 2016-08-15

По следите на картофения чипс

Имате ли си любим снакс, нещо, с което знаете, че не трябва да се прекалява, но обожавате и си позволявате от време на време? Ако сте като повечето деца по света то най-вероятно дори се наслаждавате на шепа хрупкав чипс. Сигурни сме, че ако сега затворите очи почти ще усетите вкуса на хрупкавите солени картофки. А знаете ли, че след ориза, картофите са най-консумираната храна в света и това дори нараства с всяка изминала година. Някои хора предпочитат картофено пюре, други салата, а трети чипс – но всички ги обединява нещо, обичат картофи. За много хора няма нищо по-хубаво от аромата на тънкия картофен чипс. Но сега не искаме да ви изкушаваме с нещо иначе толкова нездравословно, а да провокираме интереса ви да научите нещо ново, като ви разкажем чие изобретение е чипсът.

Можете ли да повярвате, че чипсът е открит „без да искаш“? Вярно е! Чипсът е направен по време на една, оказва се, щастлива злополука, настъпила през 1853 година в северната част на щата Ню Йорк. През лятото на 1853 година Джордж Крам работил като готвач в един от най-богаташките и изискани ресторанти в града. Един от неговите най-известни специалитети бил дебели пържени картофи с мащерка и босилек. Всички ги обичали и непрекъснато си ги поръчвали – били хитът на сезона и колкото и невероятно да ви звучи сега, се смятали за крайно кулинарно майсторство. Един слънчев ден обаче, известен клиент на ресторанта решил за първи път да опита тези прочути картофи. Били му сервирани и още след първата хапка, той се оплакал, че пържените му картофи са твърде дебели. Крам не се разсърдил, а просто нарязал по-тънка партида и отново ги приготвил по рецептата си. За изненада на всички клиентът заявил, че пак са твърде дебели. Вече разочарован готвачът направил още една партида, но този път толкова тънки, че можеш да виждаш през тях. И макар да го направил съвсем нарочно, за да накаже клиента, се оказало, че на него страшно му харесали. Другите клиенти също си поръчали толкова тънко нарязани картофи и така се родил чипсът. Крам официално го добавил към менюто на ресторанта и го нарекъл „Саратога чипс“ по името на заведението.

Години наред новата храна била достъпна само в този ресторант и чак към края на 19-ти век започнала да се продава и в магазините. Първият, който продал първото пакетче пакетиран чипс се казвал Уилям Тапензон. През 1895 година той започнал да прави чипс вкъщи в кухнята си и да го пакетира в малки пликчета, които след това продавал в магазина си. Накрая къщата му се превърнала и в една от първите фабрики за производство на тънки пържени картофи. И все пак дори и тогава чипсът не бил много разпространен, защото се правел изключително трудно. Картофите трябвало да бъдат белени и нарязвани само на ръка. Това се променило чак през 1920 година, когато била изобретена и първата механична картофобелачка. С помощта на тази технология от местен фаворит чипсът се превърнал в световна сензация.

Вижте още:
Здравословен и вкусен чипс
Вълнуващата история на сандвича



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град