зоокът

Начало | зоокът | Подарете "Зрънце любов" на пернатите ни приятели

Подарете "Зрънце любов" на пернатите ни приятели

Аз детето | 2014-01-23

Подарете "Зрънце любов" на пернатите ни приятели

Толкова сме свикнали с тях, че ги приемаме като фон, като антураж на нашето ежедневие. Истината е, че от тяхното оцеляване, зависим и ние хората. Всичко в екосистемата е свързано и без отделните й брънки, не може да съществува хармония. Ето един пример от София. Всички обичаме софийските кестени, които красят големите паркове и междублоковите пространства. Те са белите дробове на столицата и ни осигуряват така необходимия чист въздух, прохлада и сянка през лятото. Кестените са дом на много обитатели – насекоми, гризачи и птици. Някои от тях определяме като полезни, а други, като вредители. Може би сте забелязали, че в последните десетина години софийските кестени пожълтяват и листата им окапват още през юни. Това се дължи на листоминиращия молец, който унищожава листата на дърветата. Единственият му естествен враг, открит до момента, е синигерът. Той е известен природен санитар. Тази широко разпространена птица изяжда огромно количество насекоми – всеки ден тя поглъща насекоми, които се равняват на собственото й тегло. В периода докато храни малките си, едно семейство синигери може да изяде няколко стотин килограма насекоми!

Може би си мислите, че птиците се справят добре и без нас и нямат нужда от помощ? Истината е, че данните, които Българско Дружество за защита на Птиците събира и анализира в рамките на проучването „Мониторинг на обикновените видове птици”, показват доста тревожни тенденции. През последните 6 години домашното врабче намалява с 42%, гугутката с 35%, сойката с 30%, косът – с 22%, а големият синигер – с 13%.
Дали София ще бъде следващата столица след Лондон и Париж, където домашните врабчета ще изчезнат напълно? Това зависи от всички нас…

Силно разтревожени от този факт дружеството е измислило как всеки от нас може да помогне на необикновените „обикновени” видове птици, които зимуват край нас. Те стартираха кампанията „Зрънце любов”. Всеки от нас може да се включи в тази инициатива, независимо къде живее. Дарявайки средства или поддържайки хранилка за птиците през зимата, вие помагате на пернатите ни приятели в населените места да оцелеят през зимата.

Какво означава зимното подхранване на птиците?
Ами много е просто. Някои от птиците, които познаваме – синигери, кълвачи, врабчета, червеношийки, сойки и други, остават да зимуват в България и не отлитат на юг. През зимата им е изключително трудно да оцелеят, особено когато падне сняг. Те имат нужда от допълнителна енергия, за да поддържат тялото си топло и ние можем да им помогнем. Като им дадем шепа семки. За целта БДЗП организира поставянето на хранилки за птици в паркове, градинки, пред обществени сгради и офиси.

Ако искате и вие да помогнете на нашите незаменими пернати приятели, ето нещо лесно, което може да направите – направете хранилка за птици. А ако не знаете точно как – има решение и на това...

В събота, 25-ти януари 2014 г. ще се проведе работилница за изработване на хранилки за птици. Мястото на събитието е Университетската ботаническа градина в София на ул. „Московска” № 49. Предвидени са две занимания – от 10.00 и от 13.00 часа с лектор от Българското дружество за защита на птиците.
 
Участието става с предварително записване на мейл  ubg_sofia@abv.bg и на телефон 02 988 17 97. Работилниците са подходящи за деца до 12 г.
 
Събитието е вдъхновено от кампанията „Зрънце любов” на БДЗП за зимно подхранване на пойните птици.

Източник на информация и снимка: bspb.org и Георги Герджиков



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град