География

Начало | География | Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата

Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата

Аз детето | 2015-12-03

Ниагарският водопад – прекрасно творение на природата

Ниагарският водопад е изключително чудо на природата. Той определено е най-известният от всички водопади. Намира се на границата между САЩ и Канада, в близост до побратимите градове Ниагара Фолс – Ню Йорк, САЩ и Ниагара Фолс – Онтарио, Канада. Ниагарският водопад принадлежи на река Ниагара, откъдето идва и името му. Той е съвкупност от три основни части – водопада Хорсшу – намира се в канадската част, Американските водопади и най-малките водопади Брайдъл Вейл (той се намира в американската част). Тези части са разделени от две островчета – острова на козата и острова Луна. Водопадът е с обща ширина от 1203 м.

Счита се, че водопадът се е образувал преди около 10-12 хиляди години, вследствие движението на гигантски ледници по територията на днешна Канада. Един от тези ледници, при топенето и придвижването си, образува Великите езера. Водата от езерото Ери си пробива път към по-ниско разположеното езеро Онтарио. Именно това дава началото на река Ниагара, която е дълга едва 56 километра. По пътя си обаче реката трябва да преодолее няколко „прагове“, един от които е Ниагарският водопад. Това е най-големия водопад на континента Северна Америка. Всъщност названието „Ниагарски водопад“ е събирателно название на два големи и един по-малък водопад. Най-големият от трите, наречен Подковата заради подковообразната си форма, се намира в канадската част. Дължината на Подковата е близо 800 метра.

Вторият по големина е Американският водопад, който се намира на територията на САЩ. Дължината му е около 320 метра. Най-малкият водопад е наречен Воалът на Невестата (Bridal Veil). Той представлява тънка водна струя, която се процежда между скалите и, падайки надолу, се разширява, наподобявайки ефирен булчински воал. Височината на Подковата и на Американския водопад е около 53 метра.

Всяка секунда от ръба на водопада с оглушителен шум се изсипва водна маса с обем от около 6000 кубически метра. Смята се, че названието „Ниагара“ идва от думата „Onguiaahra“ в езика на индианците ирокези, която в превод означава „гръмотевична вода“. Спорно е кой е първият европеец видял и описал водопада. Във всеки случай през 17 век уникалното място на река Ниагара вече е било известно на мнозина.

В момента Ниагарският водопад е превърнат в една от най-вълнуващите туристически атракции. В района на водопада е прекаран мост, наричан Мостът на Дъгата, по който може да се премине с автомобил или пеш. Нощем водопадът е осветен с разноцветни прожектори и представлява удивително зрелище. На туристите се предлага разходка с корабче до самото подножие на водопада. Най-старото корабче, което прави туристически обиколки на водопада от 1846 година, е „Девата на мъглите“ (Maid of the Mist). Предлагат се и обиколки с хеликоптер. Около водопада има изградени множество наблюдателни площадки, от които се разкриват гледки към различни негови части. Всяка година над 20 милиона туристи посещават тази природна туристическа атракция.

Снимки: pixabay.com



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град