важните неща

Начало | важните неща | Не е нужно да си първи, за да спечелиш!

Не е нужно да си първи, за да спечелиш!

Аз детето | 2021-08-13

Не е нужно да си първи, за да спечелиш!

Колко пъти родители, учители, в книги, по телевизията и навсякъде са ви казвали, че трябва да сте „най“. Трябва да сте най-добрите, най-първите, най-умните, да имате най-високите оценки... Да се стремиш да си по-добър от останалите разбира се не е грешно, но понякога да си първи в нещо, определено не означава, че си най-добър. Добротата има много различни проявления, да си „най“ в нещо невинаги означава да си първи. Ето това ще ви покаже 13-годишната Анастасия с една много кратка, но много поучителна история.

Историята на Анастасия ще ви докаже, че не е нужно да пресечеш първи финалната линия, за да спечелиш. В спортни състезания това несъмнено е така, но в живота... често последните всъщност са първи! Прочетете и ще разберете защо!

„Слънчева топла сутрин е! Разхождам се в парка и слушам прекрасните звуци, които синигерите издават! И изведнъж срещу мен по алеята тичат две момчета, очевидно са братя, които също са излезли на разходка и са решили да се състезават един с друг. Нищо лошо, нека тичат по-малките, мисля си аз. Това е полезно! По-голямото естествено изпреварва по-малкото, разликата им е поне 10 години, а и от разговора им разбирам, че по-голямото тренира лека атлетика. И накрая започва да вика ентусиазирано:

– Спечелих, победих те!

А в това време малкият е спрял и май изобщо не слуша по-големия си брат и като че ли хич не се интересува кой е тичал по-бързо. Вдига от пътеката красиво червено-жълто-зелено есенно листо. Гледа го замислено. Обръща се към майка си и казва:

– Мамо, това е подарък за теб!

Тогава майката го гледа с такава любов... и го прегръща, вика по-голямото братче за обща прегръдка... и всички изведнъж забравят кой е бил първи в импровизираното състезание!

И тогава се замислям: колко ли пъти още по-голямото, а и много други деца, буквално или преносно, ще тичат и ще се стараят, ще си мислят, че най-важното е да стигнат до финала първи. И ще вярват, че да си първи, да си по-добър от другите във всяко състезание е най-важното и че щом е така всичко в живота ти ще е наред. Трябва само да бягаш с всички сили! И да си по-бърз! И по-силен! И да не спираш!

А за да спечели човек, изобщо не е задължително дори да стига до финала…



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град