любопитно

Начало | любопитно | Най-големият пътнически самолет в света посети България

Най-големият пътнически самолет в света посети България

Аз детето | 2016-10-17

Най-големият пътнически самолет в света посети България

За първи път на летище „София“ с полет от Франкфурт вчера малко преди 13.30 часа се приземи най-големият пътнически самолет в света – „Еърбъс А380“. Самолетът е пилотиран от старши първи офицер Марио Бакалов, единственият българин-пилот на „А380“. Самолетът имаше четиричасов престой в София и за това време бе разгледан от журналистите и останалите гости на събитието.

„Еърбъс А380“ е с 509 места в четири класи, разположени на две нива. Размерите му са повече от внушителни. Самолетът е дълъг 72,7 метра, тежи 560 тона, размахът на крилете му може да покрие футболно игрище, а опашката му е съизмерима с осеметажна сграда. „Луфтханза“ – компанията собственик на огромния самолет – получава своя първи А380 на 19 май 2010 г. и към днешна дата авиокомпанията има вече 14 самолета от този клас във флота си, което я прави лидер за Европа по летене с А380. Пилотът, който приземи внушителната машина, е българинът Марио Бакалов. С него в пилотската кабина бе и капитан Раймунд Мюлер, главният пилот на „Луфтханза“. Към момента „Луфтханза“ лети с А 380 до Делхи, Шанхай, Хюстън, Маями, Сан Франциско, Лос Анджелис, Хонг Конг и Сингапур.

Дължината на полета на най-голямата пътническа авиомашина е 12 000 км със скорост от 907 км/час. България бе определена като много важен пазар за „Луфтханза“ от мениджърите на авиокомпанията, което е и причината самолетът да пристигне в София.

Представянето на „Еърбъс А380“ в София съвпадна с празника на авиацията и военновъздушните сили. Огромната машина бе ескортирана от двойка български изтребители МиГ-29, които изпълниха тренировъчна задача по „ер полисинг“.

Снимка: Bulgarian Air Foce, Огнян Стефанов



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град