любопитно

Начало | любопитно | Лесни въпроси за човешкото тяло, на които още не можем да намерим отговор

Лесни въпроси за човешкото тяло, на които още не можем да намерим отговор

Аз детето | 2016-09-25

Лесни въпроси за човешкото тяло, на които още не можем да намерим отговор

Днес знаем за човешкото тяло повече от когато и да било. Въпреки напредъка на науката обаче много наши особености остават загадка. Например:

1. Защо имаме линии по пръстите, които оставят уникални отпечатъци?

Науката не знае нищо за природните функции и причини за появяването на онези странни нарези по върховете на пръстите ни. Възможният отговор може би се крие в изучаването на странното заболяване адерматоглифия – хората, които страдат от него, са идеалните потенциални престъпници, защото просто нямат отпечатъци. Освен това те се потят много по-малко, а иначе са точно толкова здрави, колкото и всеки друг. Учените се надяват, че като изучат генома им, ще разберат еволюционната тайна на този феномен.

2. Как действат пробиотиците?

Ако гледате телевизия, едва ли сте пропуснали рекламите за кисели млека с пробиотични свойства. Производителите твърдят, че продуктите им съдържат живи бактерии, които влияят благотворно на цялостното здраве. Учените отдавна знаят това свойство на пробиотиците – полезни култури, живеещи в човешките черва. От рекламите обаче не става много ясно какво точно правят тези бактерийки, за да подобрят здравето ни. Защото никой не знае. Точно така, учените тепърва започват да изследват какви точно предимства за здравето имат бактериите от всеки вид пробиотици – а те са стотици. Смята се, че резултатите ще дадат отговор на много други въпроси, свързани с лекуването на различни болести.

3. Защо имаме различни кръвни групи?

Вероятно знаете, че има четири основни кръвни групи. Знаете и коя е вашата. Това е много важно, защото преливането на кръв от неправилна група може дори да ни убие. Кръвните групи са се появили преди 20 млн. години. Само че учените не могат да разберат защо това се е случило и най-вече – защо са различни. Те се класифицират по антигените в кръвните клетки, които прекрасно си „общуват” с антигени от своето семейство, но атакуват тези от другите. Науката предполага, че това има някаква връзка с имунната система, но какъв е смисълът – никой не знае. Според една от теориите кръвните групи са се развили като начин за борба с инфекциозните болести. И действително, хора с различни групи имат по-висок имунитет към различни болести.

4. Какво става, когато ни удари мълния?

Ударът от мълния може да причини необратими увреждания на мозъка, страшни изгаряния и дори смърт. Странното обаче е, че повечето жертви оживяват. Някои дори остават съвсем невредими и науката няма и най-малката идея защо.

5. Как работят митохондриите?

Митохондриите са микроскопични органели, които превръщат храната в енергия. Много дълго науката не знаеше почти нищо за тях и чак сега започват да се появяват някои отговори – например как те пренасят енергията. Учените разбраха, че митохондриите много обичат калций, но ако „преядат” с него, клетките може да бъдат увредени. Подобни увреждания се свързват със заболявания като захарния диабет от втори тип. Засега няма много информация точно по какъв начин започват тези болести, но отговорите са все по-близо.

6. Защо ухото се състои от 3 костици? Влечугите и птиците имат уши, съставени от две костици, а бозайниците – от три. Не е ясно защо.

7. Какви бактерии живеят на езика? На пръв поглед човешката уста не крие кой знае какви тайни. Учените обаче много искат да съберат бактериите, които живеят на езика, и да ги изследват, но не могат. Защото те не оцеляват в лабораторните съдове. Така те не може да бъдат класифицирани и разбрани. Това е най-големият препъникамък пред разработката на лечения за болести като пародонтозата.

Източник: FactRoom, снимка: sxc.hu

Вижте още:
14 интересни факта за човешкото тяло



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град