Растения и животни

Начало | Растения и животни | Красивите охлюви от подводния свят

Красивите охлюви от подводния свят

Аз детето | 2016-08-06

Красивите охлюви от подводния свят

През 1943 година Жак-Ив Кусто използва акваланг, за да се гмурне в океана на френския южен бряг за първи път в историята. От този момент нататък, както учените, така и водолазите вече могат да се възхищават и да открият чудесата на подводния свят, които до този момент са били недостижими за хората. Те не знаели какво се крие на дъното на моретата и океаните и нямало как да разберат, защото никой не можел да се гмурне толкова надълбоко и да оцелее. Сред интересните същества, които живеят под водата те открили нещо нечувано и невиждано до този момент. Знаете ли, че и под водата има зайци – те не стават много за галене и не са така пухкави, но пък са красиви, толкова красиви, все едно са нарисувани от умел художник. С ярки цветове и невероятни завъртулки. Хората ги наричат морски зайци, но сред учените са по-известни и като морски охлюви или дори пеперуди, заради екзотичната си красота и вълнообразния начин на плуване. Освен това са любимците на подводните фотографи, защото се движат изключително бавно и можеш спокойно да хванеш всеки аспект от красотата им. Точно благодарение и на това, морските зайци са толкова известни и на тях се възхищават всички от водолазите до обикновените хора, случайно попаднали на някоя тяхна снимка в интернет.

Официалното им научно наименование обаче е не толкова привлекателното голохрили охлюви. Макар да изглеждат като дошли от друга планета, можете да сте сигурни, че те са творение на нашата природа и могат да бъдат намерени по всички краища на земното кълбо. Тези привлекателни мекотели обитават всички океани и морета, от Арктика до тропическите морета. Да не говорим, че някои от тях дори живеят в язовирите и реките. Това петно с размерите на чаена чашка за първи път е открито в плитките води край Австралия. Отначало учените се чудили каква е тази красота и тъкмо да го припишат към още едно от уникалните животни на Австралия и открили, че се среща навсякъде по света. В действителност този лепкав плужек е смятан за едно от най-красивите животни на планетата. Представяте ли си – имаме панди, коали, дори ленивци ако щеш, но голохрилият охлюв е на първо място по красота.

Въпреки че са толкова уникални, тези малки животинки могат да пораснат едва до няколко сантиметра. По-рядко се срещат и такива дълги около 22 сантиметра. Хрилете, които образуват снопчета на гърба им ги отличават от другите морски охлюви. За разлика от своите сиви земноходни братовчеди – обикновените охлюви, тези не разполагат с твърди черупки, за да се предпазят от гладните хищници и други опасности. Макар че ги наричаме със сладкото име зайци и на пръв поглед изглеждат напълно беззащитни, знайте, че те са превърнали самозащитата в изкуство. Някои от тях са дебелокожи и грапави на допир, други притежават токсични секрети и копривни клетки. Други видове от голохрилите изработват отрова, но повечето от тях я продуцират от храната си. Хранейки се с токсични водни гъби, те съхраняват отровните вещества, а когато са застрашени ги отделят от кожните си клетки. Някои от тях се запасяват с капсули от ситно навити жила, които са погълнали от коралите и анемониите.

Може да ви изглежда скучно да прекарвате цялото си време бавно пълзейки на дъното на океана, обаче тези морски охлюви съвсем не мислят така. За тях времето прекарано в плъзгане по корем и търсенето на похапване е най-осмисленото време. Във връзка с храната ще ви кажем и нещо, което много ще ви изненада. Тези приятели имат извити зъби, които използват, за да ядат корали и хайвер. Също използват пипалата на главите си, за да мушкат с тях наоколо и да си намират лапане. И знаете ли, в действителност храната им не им дава само енергия, тя е тази, която им придава и тези вълшебни цветове, с които те привличат още храна. Точно така – тези цветове не са направени, за да им се възхищаваме, а за да привличат храна. Всичко в това малко животинче е така добре измислено и съчетано, че повече няма как.

Тези плужеци може да са всичко друго, но не и мудни и грозни, както звучат – доказахме ви го, нали?

Снимки: kids.nationalgeographic.com

Вижте още:
Охлюв за домашен любимец?
Къде живеят охлювите?
Охлювът и розовият храст
Пауните – най-красивите представители на птичето царство



Коментари
1 коментар

Олга Иванова, 9 г.,

Публикувано на 07.08.2016

Много красиви и интересни морски охлюви !

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град