зоокът

Начало | зоокът | Брадати лешояди снесоха яйце в България за първи път от половин век

Брадати лешояди снесоха яйце в България за първи път от половин век

Аз детето | 2016-02-09

Брадати лешояди снесоха яйце в България за първи път от половин век

След девет дълги години на работа, труд и напрегнато очакване, редица перипетии и разочарования, екипът на Спасителния център на Зелени Балкани може да се похвали с първото снесено яйце на брадати лешояди в България от повече от 60 години.

„Няма думи с които да опишем чувството на една сбъдната мечта. Защото това яйце е именно такова. Още от създаването на Центъра, през далечната 1996 година, една от идеите на основателите му е връщането на изчезнали от България видове, като в първите редици стои именно брадатият лешояд. Първата крачка в тази посока бе направена през 2007 година, когато в Центъра на Зелени Балкани пристигнаха два брадати лешояда, изпратени от д-р Ханс Фрей от специализирания размножителен център Ричард Фауст, Австрия. Женската птица, която и досега е част от двойката, е с 25% критска и 75% азиатска кръв и е много важна заради балканската си връзка. Месец след пристигането им в Центъра, за съжаление, мъжката птица умря от аспергилоза (гъбично заболяване). Така нашата дама се сдоби със сегашния си партньор, който е година по-възрастен от нея и на 100% азиатец. И досега това са единствените живи брадати лешояди в България от изчезването им през средата на миналия век. Последваха осем дълги години на очакване, когато през 2015 наблюдавахме първата копулация на птиците. Женската никак не се предаде без бой и нещастният мъжки на няколко пъти се разделя със значително количество пера от изящното си оперение.

В началото на 2016 двойката брадати лешояди в Центъра на Зелени Балкани отново сформира семейство и след месец, в който птиците копулираха многократно всеки ден, днес рано сутринта яйцето се появи на бял свят. Младата майка се грижи забележително добре за него, предвид неопитността й и почти не става от гнездото. Това дава надежди на екипа ни, че птиците ще се справят сами с мътенето. Въпреки това, поне четирима специалисти, двама от които в Австрия и Испания, следят отблизо поведението на птиците, посредством монтирани в клетката камери, а екипът на Зелени Балкани е готов да реагира моментално, ако се наложи някаква намеса.

По данни на нашите колеги, тази година първото малко излюпено в рамките на Европейската програма за защитени видове (EEP) с координатор нашите приятели от VCF, част от която са и брадатите лешояди в Центъра на Зелени Балкани, се е появило на 30 януари в размножителния център в Андалусия, Испания. В програмата има включени общо 32 двойки, от които през 2016 година яйцата, заедно с нашето, вече са 50.

В крайна сметка до постигане на крайната цел, а именно брадати лешояди да се реят в небето на България отново, има още доста време. Снасянето на яйцето обаче е една сериозна крачка напред към успеха. Нещо, с което всички ние можем спокойно да се поздравим.“ – разказват от организацията.

Снимка: greenbalkans-wrbc.org

Вижте още:
Къде нашите най-прекрасни птици посрещнаха новата година?


Една история за миграцията на египетските лешояди
Белоглави лешояди вече излюпиха малките си в Източните Родопи

Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град