Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Знаете ли какво точно е глутен?

Знаете ли какво точно е глутен?

Аз детето | 2018-10-30

Знаете ли какво точно е глутен?

Имате ли хранителни алергии? Ако за щастие отговорът е отрицателен и можете да си хапвате всичко, има вероятност да имате приятел или съученик, който има такава. Хранителните алергии са много често срещани днес. Независимо дали сте в училищната лавка, ресторант или магазин за хранителни стоки, вероятно сте виждали голямо разнообразие от храни, които са направени специално за хора с определени видове хранителни алергии. Забелязали ли сте някога хранителен пакет с думите „без глутен“ върху него? Ако е така, може би сте се чудили какво е глутен. Глутенът е специален вид протеин, който се съдържа в най-често срещаните видове зърна, като пшеница, ръж и ечемик. Това означава, че глутен може да се намери в много различни видове храни, приготвени с тези зърнени култури, включително хляб, пици и колбаси.

Думата „глутен“ произлиза от латинската дума „gluten“, която означава лепило. Това е онази съставка, благодарение на която тестото дължи лепкавостта си. Когато брашното се смеси с вода, глутенът става еластичен и превръща сместа в меко, разтегливо тесто. Именно глутенът придава обем на тестото за хляб и той става пухкав.

Повечето хора ядат глутен през цялото време без проблеми. Някои хора обаче не могат да ядат глутен, защото той им създава куп проблеми. Това състояние се нарича „целиакия“ и 1% от населението в целия свят го има. Ако хората с целиакия поглъщат глутен, той предизвиква реакцията на имунната система на организма им. Вместо да предпазва тялото от заболяване, имунната система атакува част от храносмилателната система, която помага да се обработват витамините и хранителните вещества от храната. Това както се досещате е доста лошо.

Ако имате целиакия, начинът да я лекувате е прост: не яжте глутен! Наистина обаче не е толкова лесно, колкото звучи, тъй като глутенът е част от толкова много храни. При внимателно планиране и помощ от лекар, възможно е хората страдащи от такава непоносимост да не ядат глутен, така че храносмилателната им система да се лекува. Но дори и след като храносмилателната система се излекува, глутенът винаги ще причини проблеми за хората с целиакия. Ако отново започнат да ядат глутен, същите симптоми като болки в стомаха ще се върнат. Да останеш далеч от глутена – завинаги – е единственият начин да си здрав. Това обаче може да е предизвикателство, особено за децата, защото трябва да помнят всички храни, които съдържат глутен. Някои, като хляба, са лесни за запомняне. Много други храни обаче могат да бъдат трудни. Пържено пиле и някои пържени картофи, съдържат глутен. Макароните от пшеница също могат да съдържат глутен. За да сте далеч от глутена, трябва непрекъснато да следите за него. Ако не сте сигурни дали дадена храна има глутен или не, проверете опаковката на храните за съставки.

Снимка: pixabay.com

Ако това ви е било интересно прочетете също:
Защо имаме нужда от витамин C?
A, B, C, D, E, K – най-важната витаминозна азбука за тялото



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град