Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Защо имаме нокти?

Защо имаме нокти?

Аз детето | 2018-09-20

Защо имаме нокти?

Може би не мислите често за ноктите и защо ги имаме, освен ако не ги боядисвате в синьо или майка ви каже, че е време да ги изрежете. Но ноктите имат наистина важна работа за вършене, макар и да не се сещаме често за нея. Твърдата повърхност на ноктите ви помага да защитите върховете на пръстите на ръцете и краката, защото те наистина са много меки и дори най-лекото докосване би ги наранило. Освен това благодарение на ноктите можем по-лесно да се почешем или да откъснем нещо, като плика, с който са обвити любимите ни бисквити.

Ноктите ни са направени от кератин. Това е същата субстанция, която тялото ни използва при строежа на косата и най-горния слой на кожата. Имаме нокти и на ръцете, и на краката и то още преди да се родим. Но най-интересното е откъде идват те?

Може да ви изглежда, че ноктите започват да растат от малко под върха на пръста, където е разположена т. нар. U-образна кутикула, но това не е точно така. Ноктите започват да растат от т. нар. им корен, който е скрит под епидермиса на пръстите ни. Когато клетките, намиращи се в основата на ноктите започват да растат, новите нокти избутват старите и така ноктите ни стават по-големи. Тези стари клетки се сплескват и втвърдяват, благодарение на кератина – протеин, направен от тези клетки. Новообразуваните нокти след това започват да се плъзгат по протежението на нокътното легло. Така се нарича равната повърхност под ноктите. Нокътното легло е съставено от много и малки кръвоносни съдове, които хранят ноктите и им придават този леко розов цвят. Може би не сте забелязали, но всъщност ноктите растат много бавно – 2,5 мм на месец, това е точната им скорост. В тази връзка знайте, че за да се замени един нокът напълно са необходими от 3 до 6 месеца.

Мястото, където ноктите се срещат с кожата на ръцете се нарича кутикула. Кожичките, които виждаме в края на видимата част от нокътя ни помагат много. Те предпазват новия нокът, докато той расте и все още е лесно чуплив.

Нокътят има тяло и корен. Коренът е задната му част намираща се под кутикулата. Малка част от корена му може да се покаже и пред кутикулата. Тя е по-бледа и наподобява полумесец. От корена се изгражда нокътната пластинка. Тя е съставено от епителни клетки. Основата на нокътната пластинка е особен вид белтък наречен кератин, който участва и в изграждане на космите, рогата и копитата при животните. Кератинът е богат на аминокиселината цистеин, в чиито строеж участва и микроелемента сяра. Освен нея в ноктите се съдържат и други микроелементи – калций, хром, фосфор, селен и цинк. Те придават здравина на нокътя. Еластичността и блясъка му се придава от участието на водата и мазнините в неговия строеж.

Грижа за ноктите
Много е важно да запомните, че ноктите трябва да се режат. Не бива да прекалявате с това и да ги правите твърде малки, но не бива и да ги оставяте да порастват твърде много. Често това е голямо предизвикателство за децата и обикновено родителите го правят. Най-често те използват нокторезачка за рязане и пила, за да изгладят острите ръбове след рязането, които може и да не ви се струва така, но са много опасни. Ноктите трябва да се изрязват направо и леко да се заоблят на върха. Добре подрязаните нокти може да ви предпазят от инфекции. Добра идея е също да хидратирате ноктите и кожичките редовно. Малко лосион за ръце ще свърши тази работа.

За какво още служат ноктите и какво могат да ни кажат
Не се изненадвайте, ако някога сте на преглед при лекар и той погледне ноктите ви, макар да им няма нищо. Ноктите предоставят важна информация за цялостното здравословно състояние на организма. Така например те могат да покажат дали има проблем с циркулацията на кръвта, дали има кожни проблеми, белодробни заболявания, анемия и много други. Всичко това ноктите ви знаят, затова ги пазете и не ги пренебрегвайте. ;-)

Вижте още:
Защо косата на възрастните побелява?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град