Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | Първо с лявото око погледни, после го затвори, а сега какво виждаш кажи!

Първо с лявото око погледни, после го затвори, а сега какво виждаш кажи!

Аз детето | 2018-12-14

Първо с лявото око погледни, после го затвори, а сега какво виждаш кажи!

Човешкото тяло е удивително – това всеки го знае. То работи в синхрон и с удивителна бързина. Само си представете, че за да мръднете дори пръста си, той трябва да изпрати сигнал до мозъка, който да премине през много нерви и други подобни части и тъкани, след това мозъкът да разкодира какво трябва да се случи и да изпрати сигнал отново до мускулите, за да се съкратят и раздвижат. И това е само една малка част от всичко, което се случва постоянно. Дишането например или ударите на сърцето са далеч по-сложни! Невероятно е – няма нищо по-съвършено и все пак знаете ли, че дори и тялото понякога греши и има своите мънички несъвършенства. Те не ни пречат и не ни правят по-малко пълноценни или идеални, но пък са много интересни за изпробване. Един начин да видим тези несъвършенства са така познатите на всички оптични илюзии. Повече за тях можете да разберете като кликнете точно тук.

Има обаче и друго, което сега ще демонстрираме. Всъщност ние ще ви дадем малко инструкции, а вие ще опитате. Много изненадващо и интересно е! После можете да прочетете защо точно се получава така, а накрая да споделите с приятели или семейството и да им обясните. Знаете ли колко умни ще изглеждате в техните очи след това! Пък и цялото нещо е много вълнуващо! Ето и какво да направите!

Погледнете внимателно картинката, на нея виждате плюс от едната страна и черно кръгче от другата. Без съмнение! Сега затворете лявото си око и го закрийте с ръка! А с дясното гледайте точно в плюса без да мърдате погледа си. Право в него! Ха, какво се случва – черното кръгче изчезна, нали? Всъщност обаче не е, ако съвсем леко отклоните поглед ще видите, че си е там! Колко странно, нали?

Най-хубавото е, че току-що сами открихте едно от несъвършенствата на човешкото тяло. То се нарича сляпо петно! Сляпото петно го има, защото в действителност ретината не е устроена съвсем равномерно. Сляпото петно е мястото където очната ябълка се свързва със зрителния нерв. В тази зона липсват фоторецептори и тя не реагира на светлина, поради което в нея зрението липсва или е намалено. Сляпото петно е част от анатомията на окото и се нарича още физиологична мъртва зона или скотом. Чудите ли се защо имаме това сляпо петно? Не може ли всички зрителни нерви и фоторецептори да започват някъде по-дълбоко в окото, а не на повърхността на ретината? И защо сляпото петно не е някъде по-далеч след като в очната ябълка има достатъчно друго място покрай ретината?

Окото не просто предава на мозъка светлинни сигнали и изображения, но дава и информацията в определен ред, за да можем да виждаме всичко както трябва. Така например центърът на ретината подава най-ясното изображение, а по-отстрани или т. нар. периферно зрение дава друга информация за нещата, които се намират около нещото, което гледаме. По този начин ние възприемаме света в цялостност. И ако окото беше устроено по какъвто и да е друг начин това нямаше да се получи. Освен това очите ни в основата си са свързани наопаки, а едно от последствията от подобно позициониране е, че нервите трябва да преминат през окото. Това е и причината човешкото око да има сляпо петно в центъра си.

Това е! Пък и досега не знаехте, че имате сляпо петно, нали? То въобще не ви пречи да виждате всичко, нали? Това е така, защото тялото ни е съвършено. Ето, че се връщаме оттам, откъдето започнахме... То е перфектно и е открило как да компенсира несъвършенствата. В случая мозъкът просто допълва липсващата информация с данни от другото око или пък използва контекста за да допълни липсващата информация, или пък кара очите да се движат и да проектират липсващия образ на друго място от ретината.

С това обаче интересните факти за очите не се изчерпват! Прочетете още:
Няколко интересни факта за цвета на очите
Най-сложният орган в човешкото тяло е окото
Красивите сини очи не са точно сини...Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град