Човешкото тяло

Начало | Човешкото тяло | A, B, C, D, E, K – най-важната витаминозна азбука за тялото

A, B, C, D, E, K – най-важната витаминозна азбука за тялото

Аз детето | 2019-04-30

A, B, C, D, E, K – най-важната витаминозна азбука за тялото

Може би ще ви е трудно да си представите това, което сега ще ви кажем, но вашето тяло е като автомобил. Единствената разлика (освен че можете да мислите и говорите), е че вместо бензин трябва да зареждате тялото си с хубава храна. Ако ядете твърде много от неправилните видове храни или недостатъчно от правилните, то тялото ви може да се повреди. Също както колата може да се повреди ако и сипете грешния вид гориво. Вероятно не бихте искали да бъдете блокирани отстрани на пътя пътувайки към така желаната почивка с повреден двигател. По същия начин не искате и тялото ви да не може да върши нещата, които искате да направите, било защото сте прекалено уморени или болни.

За да заредите правилно тялото си, трябва да ядете храни, които ви набавят подходящите видове и количества витамини. Вашите родители могат да ви дават от време на време витаминни добавки под формата на хапчета, течности или таблетки за дъвчене. Но знаете ли също, че витамините се срещат естествено в много от храните, които ядете? Витамините са важни вещества, намиращи се в много различни видове храни. Има много различни витамини и всеки от тях играе специална роля в поддържането на тялото ви здраво.

Има два основни вида витамини. Мастноразтворимите витамини се съхраняват в телесните мазнини и черния дроб. Тези витамини се задържат в тялото за известно време и то може да ги използва, когато му е необходимо. От своя страна водоразтворимите витамини не се съхраняват в тялото. Те се насочват към кръвта и ако не бъдат използвани веднага излизат от тялото по различни начини. Точно заради това водоразтворимите витамини трябва да бъдат осигурявани често, защото макар да не се складират са много необходими. Въпреки че има много важни витамини, нека да разгледаме само някои от най-важните за вашето тяло и откъде да си ги набавите!

Витамин А: Витамин А ви помага да виждате по-добре и също така помага за борба с инфекциите. Той може да се намери в мляко, оранжеви плодове и тъмнозелени листни зеленчуци.

B витамини: Има няколко различни витамини от вида B, включително B1, B2, B6, B12, ниацин и фолиева киселина. Тези витамини помагат на тялото ви да произвежда и освобождава енергия. Храните, богати на витамини В, включват пълнозърнести храни, морски дарове, птици и месо, яйца, млечни продукти и голямо разнообразие от плодове и зеленчуци.

Витамин С: Витамин С спомага за излекуването и за поддържане на добра физическа форма. Добрите източници на витамин С включват плодове и зеленчуци, като цитрусови плодове, ягоди, домати, броколи, зеле и червени чушки.

Витамин D: Костите ви са силни благодарение на витамин D. Той също така помага на зъбите ви да останат здрави. Този витамин може да се набави от храни като мляко, риба и зърнени храни. Кожата ви също така произвежда витамин D, когато е изложена на слънчева светлина.

Витамин Е: Витамин Е защитава клетките и тъканите на тялото ви, включително червените кръвни клетки. Можете да получите много витамин Е от храни като пълнозърнести храни, зелени листни зеленчуци, растителни масла и ядки.

Витамин К: Ако някога сте порязали пръста си и се радвате, когато кървенето е спряло, благодарете на Витамин К. Той помага на кръвта ви да се съсирва. Храненето с много листни зелени зеленчуци и млечни продукти ще гарантира, че получавате достатъчно витамин К.

Накрая нека ви попитаме нещо: забелязахте ли кое е общото между всички витамини, които изброихме? Храненето с разнообразие от плодове и зеленчуци може да ви помогне да получите достатъчно количество от всички тези полезни вещества, от които тялото ви има такава огромна нужда!Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град