Технологии и гейминг

Начало | Технологии и гейминг | Защо трябва да направите нулиране на компютъра си за новата година

Защо трябва да направите нулиране на компютъра си за новата година

Аз детето | 2023-12-28

Защо трябва да направите нулиране на компютъра си за новата година

За повечето от нас да направим нулиране на компютъра си или друга техника е просто последно усилие да коригираме някакъв досаден и обезпокоителен проблем, който измъчва компютъра ни. Но нулирането на вашия компютър през декември или януари всъщност може да ви помогне много през новата година: не само разрешава някое от онези технически препятствия, с които може да се сблъскате, но ви дава „ново начало“ и това техническо обновяване всъщност е доста полезно. Стига да знаете как да го направите.

Защо трябва да рестартирате компютъра си всяка година?

За много от нас голяма част от работата и личния ни живот се въртят около това, което можем да правим с технологиите. Независимо дали гледате филми с приятели, играете игри или учите, вашият компютър е важен инструмент. Колкото и полезни да са компютрите обаче, те също могат да съберат много боклуци през годината, особено когато изтегляте нови приложения, изображения и други файлове. Разбира се, можете да влезете и да изтриете всичко това поотделно. Но понякога приложенията оставят допълнителни данни или създават промени в системните файлове на компютъра ви, които могат да доведат до други проблеми, като повредени файлове и дори проблеми с производителността. Един от начините да избегнете всичко това е да нулирате компютъра си всяка година. Докато досадният процес може да е достатъчен, за да откаже повечето хора, има три причини, поради които винаги трябва да нулирате компютъра си в края на годината.

Това е техническо и психическо опресняване

Колкото повече боклуци имате на компютъра си, толкова по-трудно може да бъде да се справите с тях. Опитът да намерите конкретно изображение, когато вече имате стотици или дори хиляди, запазени на компютъра ви е трудно. Освен това нашата папка с документи е пълна с файлове, които вече не ни трябват и те доста се натрупват с времето. Разбира се, ще искате да запазите много от тези неща, поради което съществуват неща като OneDrive и Google Drive, които ви позволяват лесно да синхронизирате тези данни с облака. Когато става въпрос за останалите ненужни неща, обаче, може да бъде изключително освобождаващо просто да ги изтриете. Освен това устройствата за съхранение не са проектирани да съхраняват всичките ви данни завинаги – дори тези с много терабайти. За тези, които не знаят, смята се, че твърдотелните (SSD) дискове са много по-добри от по-старите механични (HDD) твърди дискове. SSD нямат движещи се части, така че не генерират толкова много топлина. Но те имат един съществен проблем: колкото по-пълни са, толкова по-бавно работят. Затова е важно винаги да пазите SSD от препълване. Не само, че годишното нулиране на компютъра е освежаващо, но също така помага да изчистите онези ненужни приложения и файлове, които вече не ви трябват. Това ви позволява да си върнете мястото за съхранение, давайки и техническо опресняване на вашия компютър.

Може да реши проблеми с производителността

Една от основните причини повечето хора да нулират своите компютри или техника е поради проблеми с производителността. Понякога нещата просто се объркват. Файловете се изтеглят неправилно, което ги поврежда, или ако сте на Windows, някоя програма, която сте изтеглили, прави промяна в системния регистър, която просто не работи в дългосрочен план. Без значение какво е техническото препятствие, пълното нулиране до фабричните настройки често може да помогне за преодоляването му. И ако не сте нулирали компютъра си от дълго време, вероятно в него има много допълнителни боклуци, от които просто не се нуждаете. Нулирането на компютъра ви всяка година може да помогне да се гарантира, че няма да получите много от това натрупване. Помага да се изчисти старото и да се направи място за новото. Разбира се, все още може да срещнете някои проблеми през следващата година, но е по-малко вероятно да се натъкнете на проблеми с производителността, свързани с промени в регистъра на операционната система от приложения или програми, които сте инсталирали и след това деинсталирали преди години, ако нулирате в края на която и да е година.

Много по-лесно е от преди

Преинсталирането на вашия компютър означаваше да загубите всичко. Сега обаче нещата са много по-лесни. Разполагаме с услуги като iCloud и Google Drive, които ви позволяват да синхронизирате важни файлове, като снимки, видеоклипове и документи. Можете да изберете какво искате да синхронизирате и дори можете да използвате външни твърди дискове, за да архивирате нещата. (Важно е да имате поне второ архивиране за всички важни данни.) Microsoft и Apple също направиха нулирането на вашия компютър по-лесно от всякога. Преди трябваше да преминете през всички проблеми с нулирането и преинсталирането с помощта на компактдиск или USB устройство с правилните файлове. Сега обаче Windows ви позволява да нулирате обратно към основните настройки, без да настройвате какъвто и да е външен носител. Все още можете да преинсталирате Windows от нулата, но този нов начин е наистина удобен и прави целия процес много по-лесен, отколкото беше при по-старите версии на Windows. Apple също предлага подобна опция за потребителите на Mac. Пропускате, ако не се възползвате от този лесен начин да опресните технологиите си и да си давате ново начало всяка година.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град