За родители

Начало | За родители | Започна записването на първолаци в столицата и родителите не са доволни

Започна записването на първолаци в столицата и родителите не са доволни

Аз детето | 2018-06-08

Започна записването на първолаци в столицата и родителите не са доволни

Важен ден за хиляди кандидат-първокласници. Днес по обяд започва подаването на заявления за прием за второ класиране, съобщават от Bulgaria ON AIR. Резултатите от първото предизвикаха напрежение сред родители, които се оплакаха, че въпреки че отговарят на водещите критерии, а именно местоживеене и близостта до училище, не са попаднали в желаното учебно заведение. 

„В сравнение с предишни години кампанията по прием върви спокойно. Ясно изградените критерии и условия дисциплинират обществото и хората са по-спокойни. Все пак приемът тепърва стартира", каза пред камерата на Bulgaria ON AIR директорът на Регионалното управление на образованието – София Ваня Кастрева.  По думите ѝ само в три столични училища всички места на първо класиране са били заети и е имало неприети ученици – в 73-о, 5-о и 23-о училище.  „В 73 СУ има обявени доста свободни места за второ класиране. В 5-о СУ пък ръководството откри нова паралелка. Желаещите понякога са толкова, колкото училището не може да приеме заради материалната база", подчерта Кастрева.  Тя уточни, че останалите извън класирането деца, трябва да подадат заявление за участие във второ класиране, а самите критерии не се променят. 

„Хубаво е, когато родителите решават къде точно да учи детето им, но това е доста труден процес. София е доста голям град и всичко зависи от системата. Нуждаем се от още училищни сгради. Възможно е през следващата година първолаците да кандидатстват онлайн", отбеляза директорът на Регионалното управление на образованието – София.



 



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град