За родители

Начало | За родители | Отгледайте по-щастливи деца с правилата за възпитание на трима от най-известните учители, създатели на известни школи

Отгледайте по-щастливи деца с правилата за възпитание на трима от най-известните учители, създатели на известни школи

Аз детето | 2018-05-25

Отгледайте по-щастливи деца с правилата за възпитание на трима от най-известните учители, създатели на известни школи

Всеки знае, че да си родител ти идва „отвътре“, още щом видиш мъника си вече чувстваш и знаеш какво точно трябва да направиш. В някои случаи обаче се налага да прибегнеш и до някои и друг съвет. Как обаче да разбереш кой е идеалният след като има толкова много. Дори и възгледите на някои от най-популярните методи за възпитание на деца се различават толкова много едни от други. Въпреки това всички вярват в едно нещо: ако давате на детето си повече свобода и възпитавате у него правилните ценности, то ще израсне като самоуверена и щастлива личност, достоен член на обществото! Това обаче съвсем не означава, че е нужно да се придържате напълно към този или онзи образователен подход. Заедно с adme.ru събрахме за вас съветите на основателите на най-популярните образователни и възпитателни системи в света.

Системата „Монтесори“, създадена от Мария Монтесори

Монтесори е първата жена в Италия, която завършва медицинския институт. Работила е с болни деца с които по това време никой не искал да се ангажира. Няколко пъти е номинирана за Нобелова награда и нейният подход към образованието все още е популярен в много страни. Дори сега набира още повече последователи!

Ето какво ви съветва системата „Монтесори“:

  • Детето трябва да бъде уважавано, затова вежливите обръщения към него и спокойното обясняване за това кое е редно да се прави и кое не, са далеч по-добри от карането.
  • Не гледайте на детето „отвисоко“ – уважавайте го като личност.
  • Старайте се в стаята на детето да има подходящите за него мебели! Подходящ стол, подходяща височина закачалки за дрехи, дори и подходяща мивка. Така то само ще може да върши доста неща и ще се чувства щастливо и уверено в себе си.
  • Не правете това, което детето може да свърши и само.
  • Бъдете постоянни – не правете неща, които сте обяснявали, че са лоши. Не позволявайте на детето да чува как обиждате другите например, дори и да сте им много ядосани.
  • Не омаловажавайте чувствата на детето. Оставете го да ги излее – независимо дали са лоши или добри.
  • Не забранявайте на детето да ви помогне в домашните ви задължения.
  • По-добре е да купите играчки от естествени материали, вместо от пластмаса.

Реджиопедагогика, основоположник — Лорис Малагуци

В основата на метода на италианския психолог се крие една красива метафора: децата могат да „говорят на 100 езика“. Това означава, че детето говори със света и се изразява по различни начини – чрез рисуване, пеене, игра. Но възрастните често се опитват да заглушат 99 от езиците. Родителите трябва да слушат детето и да го научат как да използва тези „езици“ в ежедневието.

Основните идеи на Малагуци са:

  • Няма грешен отговор – има различни гледни точки. Не казвайте на детето, че греши за нещо. Попитайте защо го мисли, че това е така и след това му обяснете защо вашата гледна точка е по-различна.
  • Преди да обясните нещо, попитайте детето какво знае за него. Ако разкажете неща, които вече са му известни, детето ще загуби интерес и няма да слуша. Както и всеки от нас!
  • Задавайте му много въпроси, изискващи подробен отговор. Така детето ще се научи да изразява мислите си по-добре.
  • Винаги, когато е възможно му давайте право на избор. Например, какво иска да носи или какъв цвят раница предпочита, какво иска за закуска и т. н.

Уондорфската педагогика, основател – Рудолф Щайнер

Целта на уондорфската педагогика е да създаде самоуверен човек, да му се вдъхне любов към труда и да се открият творческите способности на детето. Затова в училищата, следващи този метод, не се поставят оценки и не се провеждат контролни тестове, но накрая учениците се реализират по-добре, отколкото тези в обикновените училища.

Основните идеи на Рудолф Щайнер са:

  • Няма универсална книга или универсални съвети за отглеждане и възпитание на дете. Всяко е уникално и затова трябва да се подхожда към него по различен начин.
  • Интересните и завладяващо разказани истории ще научат децата на много повече неща, отколкото скучните лекции изпълнени с много факти.
  • Децата трябва да прекарват повече време в природата: да се научат да наблюдават, да виждат красотата и да живеят в хармония със света.
  • Децата имат нужда от по-обикновени и по-прости играчки, които да развиват въображението им.

Вижте още:
4 практики, по които не бива да възпитавате детето си
Известните принципи на Монтесори, които можете да прилагате и у дома



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град