важните неща

Начало | важните неща | За да спите както трябва – забравете за телефона, телевизора и книгата в леглото

За да спите както трябва – забравете за телефона, телевизора и книгата в леглото

Аз детето | 2021-06-25

За да спите както трябва – забравете за телефона, телевизора и книгата в леглото

Знаем, че няма по-приятно нещо от това да изгледаш някое клипче, няколко забавни ТикТока или пък да прочетеш няколко страници от любимата си книга, докато си се настанил удобно в леглото и си се приготвил за сън. Оказва се обаче, че за тялото ви не е толкова приятно. Според специалистите, за да си починете както трябва, да имате здрав сън и да се събуждате пълни с енергия не трябва да правите нищо от тези неща два часа преди лягане. Правите ли го, ще възбудите нервната система и тялото ви изобщо няма да се настрои за сън. А се оказва, че това е важна настройка.

„Не бива да носите джаджи със себе си в леглото. Всички странични занимания като гледане на телевизия, дори четене на книга – всичко трябва да остане извън леглото. Леглото трябва да се използва само за сън“, казва специалистът докторът-сомнолог Максим Новиков. Той съветва, дори ако сте се събудили през нощта, да не вдигате телефона си или да поглеждате часовника, за да проверите колко сте спали и колко е останало до звъна на будилника. Според него това възбужда и нервната система, а ярката светлина от екраните унищожава мелатонина, пише БГНЕС.

„Не спортувайте преди лягане, приберете електронните устройства поне половин час преди лягане, а за децата този срок е минимум два часа“, съветва Новиков като превантивна мярка срещу безсъние.

Прочетете още интересни и полезни неща за съня:
9 добри навици за сън, които ще ви помогнат да подобрите успеха си в училище
Защо децата имат нужда от повече сън, а възрастните не?
Невероятни факти за сънищата, които ще ви изумят



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град