важните неща

Начало | важните неща | Няколко важни пътни знака, които трябва да знае всяко дете

Няколко важни пътни знака, които трябва да знае всяко дете

Аз детето | 2021-06-23

Няколко важни пътни знака, които трябва да знае всяко дете

Голям град, малък град, малко китно селце – знаете ли кое е общото между тях? Освен хората, къщите в които живеят. Навсякъде има автомобили и пътища, което пък от своя страна води до наличието на пътни знаци. Това са символи, които имат определено значение и целта им е да регулират движението по пътя. Сами се сещате, че те са много важни и необходими, защото иначе всеки би карал както си иска и ще стане една огромна обърквация. Най-често пътните знаци са за шофьорите на превозното средство, но има няколко задължителни, които и пешеходците трябва да познават. Тоест всички ние! Затова сега накратко ви представяме най-важните пътни знаци, които всяко дете трябва да познава. Те са ключа към безопасността ви на улицата!

Пешеходна пътека

Това определено е най-важният знак, който всеки млад пешеходец трябва да познава като дланта на ръката си. Той показва, че точно тук е мястото да преминеш от едната страна на улицата на другата. Само тук е по-безопасно да го направиш. За целта обаче трябва да изчакаш и светофарът да светне в зелено. Ако пък няма такъв е много важно да се огледаш за коли и ако не са наблизо тогава да преминеш. От Пътна полиция съветват децата да вдигнат високо ръка преди и по време на пресичане, за да може шофьорите да ги видят и да знаят, че имате намерението да пресечете. Много важно е също така внимателно да изчакате или да няма коли или да сте сигурни, че те са спрели. Дори и ако трябва да чакате пет минути. Всъщност просто на нас времето ни се струва толкова, защото сме нетърпеливи да минем от другата страна, а то е доста по-малко.

Освен това е хубаво да знаете, че ако на пътя има подлез или надлез задължително трябва да минете през него. Неслучайно са го построили!

Внимание, деца

Този знак казва на шофьора, че деца могат да излязат на пътя, така че е забранено шофирането с висока скорост. Обикновено такъв знак може да видите близо до училище, детска градина или детска площадка. Този знак обаче не означава, че можете да пресечете пътя точно тук! Можете да пресечете улицата само на специално определено място, така наречената зебра или пешеходна пътека! Не излизайте на пътя ей така случайно и без да е на определеното място – това е много опасно, независимо дали има знак или не!

Забранено за велосипедисти

Името му подсказва достатъчно добре, но да кажем. Ако видите знак върху който е нарисувано колело и той е ограден с червен кръг знайте, че оттук не можете да минете с колелото, скутера и всякакви подобни!

Забранено е влизането на пешеходци

Този знак често се поставя на пътища с особено натоварен трафик, където няма тротоари и крайпътни участъци. Да ходиш по такива участъци от пътя, да не говорим за преминаване към другата страна, е опасно за живота.

Знак за ремонт

Човек с лопата в червен кръг сигнализира за пътен ремонт: ремонт на асфалт, подрязване на клони от дървета или други работи, които се извършват директно на пътя. Макар че той служи повече на водачите, трябва да знаете, че е хубаво да не минавате от мястото където има подобен знак. Обикновено дори има указателни табели да се мине на другата страна, защото ами знаете, при ремонт често падат разни неща, което си е опасно.

Спирка на градски транспорт

Знак, на който е нарисуван автобус, трамвай или тролейбус на син фон, показва, че само на това място можете да се качите или да слезете от превозното средство.

Пешеходна зона

Един от най-важните пътни знаци за деца е знакът „пешеходна зона“. На автомобилите е забранено да се движат тук. Имайте предвид, че на този участък от пътя трябва да има два знака – първият сигнализира за началото на пешеходната зона, а вторият – за край.

Картинки: Az-deteto.bg и pixabay.com



Коментари
1 коментар

Виктор , 11 г.,

Публикувано на 12.11.2023

Много хубав урок!!!

Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град