важните неща

Начало | важните неща | Ето как и вие можете да подпомогнете спасяването на планетата!

Ето как и вие можете да подпомогнете спасяването на планетата!

Аз детето | 2021-04-22

Ето как и вие можете да подпомогнете спасяването на планетата!

Всяка година на 22 април честваме един наистина много специален празник, който всеки човек, независимо от религията и вярванията, почита. Разбира се, че говорим за Деня на Земята! Отделете известно време, за да научите малко повече за този ден. Да разберете как един човек, който е бил решен да промени начина по който се отнасяме към нашата планета, не е спрял, докато не е изпълнил плана си! На 22 април 1970 година се отбелязва първият Ден на Земята като официален празник. От тогава до сега той се превръща и в международен такъв и хората по целия свят правят различни неща, за да може планетата ни да стане по-чисто и по-добро за живот място.

И знаете ли, не е необходимо да сте политик или велика известна личност, за да почетете и вие днешния ден и да направите няколко неща, които да помогнат на нашата планета. Всеки може да ги направи от най-малкия до най-големия. Ето така!

1. Бъдете герой на местообитанията!

По целия свят дивите места са в беда. Тъй като човешкото население се увеличава, ние превзехме все повече и повече земя за нашите домове, ферми, фабрики и пътища. В тропическите гори всеки ден се изсичат около 80 000 акра дървета, за да се направи място за земеделие или да се осигури дървесина за промишлеността. В други страни местообитанията като пасища, подводни местообитания и влажни зони също са изложени на риск – както и животните и растенията, които живеят там. За щастие много хора работят усилено, за да защитят тези ценни места и вие можете да бъдете един от тях!

  • Изправете се срещу обезлесяването, като избягвате храни, които съдържат палмово масло. Посъветвайте приятелите си да направят същото.
  • Поддържайте местните си местообитания в безопасност, като се придържате към пътеките и не газите тревата и растенията.
  • Направете вашата градина или пък тревно място пред входа, удобни за дивата природа, като отделите място за природата! Можете да построите пчелен хотел, да имате купчина дървени трупи или дори да създадете езерце. Да насадите красиви цветя за пчеличките, да сложите къщи за птичките.
  • Ако притежавате котка, която излиза на открито, сложете звънец на врата ѝ, така че уязвимата дива природа да чуе как идва и да избяга!

2. Намалете, използвайте повторно, рециклирайте!

Живеем в „култура за изхвърляне“, където много от нашите неща не са изградени, за да издържат. Всяка година всяка къща у нас произвежда около 1 тон отпадъци – това е приблизително същото тегло като голяма бяла акула! По-лошото е, че 60% от това, което изхвърляме, всъщност може да се рециклира! Ето защо е изключително важно да проверите етикета на всяко парче боклук, за да сте сигурни, че го поставяте в правилния кош. Още по-добре е, че можете да избегнете изобщо изхвърлянето на нещата. Можете да намирате начини да поправите или повторно използвате неща, които са стари или счупени.

  • Преди да изхвърлите нещо, спрете и помислете за какво друго би могло да се използва!Например, вместо да използвате хартиени кърпи за еднократна употреба за почистване в кухнята, защо да не превърнете старите дрехи или чаршафи в кърпи? След това можете да ги използвате отново и отново, като ги перете.
  • Помолете мама или баба да ви научи да закърпвате малки разкъсвания в дрехите си, така че да издържат по-дълго! И ако наистина трябва да се отървете от нещо, вижте дали вместо това можете да го дадете за благотворителност.
  • Борете се със замърсяването с пластмаса, като използвате бутилки за вода за многократна употреба, носете торбички за многократна употреба със себе си в магазините.

3. Яжте зелено!

В миналото хората смятали, че можем да вземем каквото си искаме от планетата, без никакви последствия! Сега знаем, че това не е вярно. Ако продължаваме да взимаме колкото искаме, когато пожелаем, ресурсите на нашата планета един ден биха могли да свършат. Ето защо е важно да се опитваме да живеем устойчиво. Проблеми като прекомерен риболов, недостиг на вода (когато няма достатъчно чиста вода за пиене) и климатични промени се влияят от избора ни на начин на живот. За щастие има много неща, с които можем да помогнем. По света ядем огромни количества, общо 360 милиона тона месо и 156 милиона тона риба всяка година. Това са удивителни числа! Ако можехме всички да намалим потреблението, само малко, това щеше да премахне натиска върху естествените екосистеми и да гарантира, че тези животни – и техните местообитания – имат добро бъдеще.

  • Говорете със семейството си и попитайте дали бихте могли да опитате някои вегетариански или вегански ястия. Има много рецепти без месо и на растителна основа, достъпни онлайн. Не казваме да забравите за месото и рибата, но понякога хапвайте нещо и без тях, полезно е!
  • Когато сте в супермаркета, помолете възрастен да ви помогне да проверите неща като консерви с риба тон за признаци, че са били ловени устойчиво, като синия етикет на MSC. Те ще бъдат доставени отговорно, по начин, който помага да се защитят популациите риби.

4. Внимавайте с това, което използвате!

Нашето ежедневие изисква невероятно количество вода и енергия. В страни като Великобритания, Австралия, САЩ и България тези неща се предлагат с натискането на един бутон или завъртане на кран – но за съжаление това не е така за всички... По света 2,5 милиарда души нямат достъп до електричество. Плюс това 4,2 милиарда всеки ден се борят за достъп до чиста вода, необходима им за пиене, къпане, измиване, отглеждане на култури и отглеждане на животни. Ето защо тези от нас, които имат достъп до тези ценни ресурси, трябва да внимават да не ги пропиляват. И така, какво можете да направите, за да спестите енергия и вода?

  • Отидете за лов на „вампири“! Домакинските уреди, които са ненужно оставени в режим на готовност, са известни като „вампирски устройства“, тъй като подло изсмукват много електричество! Уверете се, че всички са изключени.
  • В слънчев ден закачете нещата навън, за да изсъхнат! Това спестява енергия, която би била използвана за сушилнята.
  • Ако можете, опитайте да карате велосипед, да се разхождате пеша или да използвате обществен транспорт, вместо да използвате колата.
  • Затворете крановете на чешмата, когато не ви трябва и се уверете, че не ги пускате по-дълго от необходимото.
  • Спирайте водата, докато миете зъбите си, и взимайте кратки душове от 10 минути, когато не си миете косата.

5. Бъдете адвокат на Земята!

Истинската тайна за това как да спасим планетата? Споделяйте знанията си с другите и им помагайте и те да станат и екогерои! Независимо дали става въпрос за спасяването на грандиозни местообитания, готини същества или екологичен начин на живот, не се страхувайте да говорите и да кажете на другите за това, че се вълнувате какво става със Земята. Необходими са много хора, които работят заедно, за да се случи промяната – така че споделяйте, споделяйте, споделяйте!

Сега, излезте и спасете света – можете да го направите!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град