важните неща

Начало | важните неща | Съдите ли за книгата по корицата?

Съдите ли за книгата по корицата?

Аз детето | 2021-04-28

Съдите ли за книгата по корицата?

Коя е любимата ви книга? Знаем, че сте прочели повече от една, но със сигурност има една, която ви е харесала повече от другите? А как обичате да четете книги? С мека корица, които са леки и лесно можеш да държиш, докато пътуваш или пък ползвате „дрехи“ за книги, за да не ги изцапате? Може би ползвате електронна книга, която можете да вземете със себе си навсякъде и която може да побере много повече от едно произведение? Днес има повече начини за четене на книги от всякога. Освен библиотеките и традиционните магазини за книги (книжарници), книгите вече могат да се купуват онлайн и незабавно да се изтеглят на всякакви устройства. Децата днес имат много повече възможности за избор, отколкото хората в миналото. Тези избори понякога могат да бъдат поразителни. С толкова много възможности за избор как да изберете коя книга да прочетете после?

Разбира се, когато търсите нова книга, първото нещо, което вероятно ще видите, е корицата на книгата. Корицата на книга е като реклама. Трябва да ви заинтригува, да ви даде представа за какво става дума в книгата и да ви подмами да я разгледате по-отблизо.

Разгледайте тези красиви корици!

Коя от тези книги сте чели? Смятате ли, че кориците вършат добра работа, като примамват читателите и им дават представа за какво става дума в книгата? Добре ли е обаче да съдим за книгата по корицата ѝ? Може да чуете хора, които предупреждават да не го правите. Тези предупреждения обикновено са под формата на „Никога не съдете книгата по корицата“, „Не можете да съдите книга по корицата“ или „Не съдете за книгата по корицата“.

Защо хората биха ви казали да не съдите книгата по корицата? Тези поговорки всъщност са идиоми и смисълът им далеч не е само за книгите. Те означават, че не трябва да преценявате стойността на нещо или някого само по външния вид. В живота като цяло това е добър съвет. Външният вид може да бъде измамен. Преди да можете да прецените стойността на нещо, трябва да отделите време, за да го проучите напълно. Погледнете по-отблизо на нещата. Може да се изненадате от това, което ще откриете. Истинската стойност невинаги е очевидна когато гледаме само повърхността.

Ако четете много, най-вероятно сте попадали на книги, които просто не ви харесват, колкото и красиви, цветни и привличащи да са кориците им. По същия начин вероятно сте взели книги със скучни корици, които са се оказали прекрасни. Така че определено не можете непременно да съдите за книгата по корицата. Ако видите книга, чиято корица ви интригува, погледнете я по-отблизо. Може би ще се окаже нов фаворит! Но не забравяйте, че по-малко интересна корица не означава, че друга книга няма да бъде също толкова приятна. И това, както казахме, не се отнася само за книгите, а за всичко, дори и за хората. Има хора, които може да изглеждат прекрасни, но всъщност да не са добри. Или пък да имате съученици, които не се обличат по последна мода, не са слаби и красиви, но да имат прекрасно сърце, да са добри приятели и времето прекарано с тях да е по-забавно отколкото подозирате!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град