интересно

Начало | интересно | В името на природата: изобретиха риба робот, която яде пластмаса

В името на природата: изобретиха риба робот, която яде пластмаса

Аз детето | 2022-07-21

В името на природата: изобретиха риба робот, която яде пластмаса

Какво си представяте, когато чуете думата „робот“? Най-вероятно някои от онези модерни машини, които станаха популярни покрай онзи гаден вирус в последните години, които сервираха на хора в хотелите или проверяваха температурата! Други от вас, които обичат фантастиката, сигурно си представят нещо, което е почти като човек и можеш да го различиш, само когато го погледнеш от много близо. Но на света има и други видове роботи, не чак толкова впечатляващи на външен вид, но изключително полезни за всички нас.

Прочитайки заглавието, някои от вас могат да се сетят и че са имали подобно нещо! Спомняте ли си онези играчки робофиш, които плуваха във вода почти като истински? Е, роботът за който ще ви разкажем сега е нещо подобно, но още по-впечатляващ! И той може да реши един огромен екологичен проблем!

Така например риба робот, която „яде“ микропластмаса, може да помогне за почистването на замърсения световен океан, смятат китайски учени от университета на Съчуан, предаде Ройтерс. Мек на допир и едва 1,3 сантиметра на дължина, този робот вече обира микропластмасите в плитки води. Създателите му сега го усъвършенстват, за да работи и в дълбоки води и да подава информация за анализ на замърсяването на световния океан в реално време, казва Ван Юян, един от създателите му.

„Разработихме миниатюрен робот, който може да се използва по много начини, дори и за биомедицински или опасни операции. Толкова малък робот може да бъде насочен в част от тялото и да помогне за елиминирането на определена болест“, казва Ван.

Светлината помага на черната риба робот да движи перките и тялото си. Учените могат да я контролират чрез светлината, за да се избягнат сблъсъци с други риби или плавателни съдове.

Ако случайно бъде погълната от друга риба, тя не представлява заплаха за тях, защото е от полиуретан, който е биосъвместим, обяснява Ван. Изкуствената риба поглъща замърсителите и сама се възстановява при повреда. Тя може да преплува 2,76 човешки дължини за секунда, което я прави по-бърза от повечето изкуствени риби роботи.

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град