интересно

Начало | интересно | Забавно и интересно: 6 дървета, които можете да отглеждате и в апартамент

Забавно и интересно: 6 дървета, които можете да отглеждате и в апартамент

Аз детето | 2022-10-20

Забавно и интересно: 6 дървета, които можете да отглеждате и в апартамент

Какво си мислите, когато чуете думата плодове? Сигурно се сещате за любимия си плод, после за магазина от който сте го купили. След това се сещате, че преди да отиде там е растял на дърво. Ако продължите да мислите ще се сетите колко ли хубаво и интересно би било да си имате собствено дърво с любимите ви плодове, за което да се грижите и те да са си само за вас. Пресни – ей сега откъснати! Но за да имате такова ще ви трябва голям двор, нали?

Да, но понякога всъщност не! Голямо разнообразие от овощни дървета всъщност виреят добре в апартамент, стига да имате достатъчно място, което означава, че можете да комбинирате декоративната красота на стайните растения с практическата полза от възможността да се пресегнете откъдето и да седите и да вземете вкусна, здравословна закуска.

Има обаче две неща, които трябва да имате предвид, ако това звучи като следващия ви проект за забавление у дома: първо, в почти всеки случай трябва да търсите сортовете „джуджета“ на плодовете, към които се насочвате, тъй като те не изискват пространството, от което се нуждаят техните братовчеди в пълен размер. Второ, закупуването на зряло дърво и пресаждането му в дома ви винаги ще увеличи шансовете ви наистина да получите плодове. Засаждането от семена може да работи, но обикновено отнема повече време, но все пак ако искате да се насладите максимално на процеса, опитайте и със семена. Но каквото и да изберете, това е един много забавен проект.

А сега ето 6 дървета от които да си изберете:

Смокиня

Смокинята Ficus Carica „Petite Negra“ ще започне да дава плодове сравнително бързо (обикновено когато е все още по-малко от 80 см височина). Като растение джудже, то достига височина само до около 182 см (размерът на саксията, в която го поставяте, ще определи колко голямо ще порасне в крайна сметка), а смокините, които произвежда, ще бъдат с наситен лилав цвят и вкусни. Лесно е да се грижите за това растение, тъй като е естествено устойчиво на вредители и толерантно към суша, така че ако забравите да го полеете за няколко дни, няма да го убиете. Алтернативен вариант е смокинята „Кафява пуйка“, въпреки че може да се наложи доста да я подрязвате, за да не завладее пространството ви. Редовното пръскане с вода на двата сорта е добра идея, тъй като смокините обикновено виреят във влажен климат.

Лимон, лайм, портокал

Джуджетата на повечето цитрусови растения ще растат добре на закрито – предизвикателството не е да ги накарате да растат на височина, а по-скоро да раждат плодове. Ще имате най-голям късмет с портокали каламондин (citrofortunella mitis), лимони на Майер и лаймове, всички сортове джуджета, които понасят много добре стайните условия. Имайте предвид, че въпреки че портокалите каламондин растат най-добре на закрито, те не са особено сладки плодове – макар че могат да се използват в голямо разнообразие от рецепти, така че не всичко е загубено. Цитрусите като цяло обичат влажни условия, така че ги пръскайте редовно, освен ако не искате да превърнете къщата си в мухлясала джунгла. Те също се нуждаят от много слънчева светлина, така че поставете саксиите си някъде, където ще бъдат изложени на слънце през целия ден.

Кайсия

Кайсиите Dwarf Moorpark са лесни за отглеждане на закрито. Подобно на много „ямкови“ или „каменни“ овощни дървета, можете да отгледате едно от костилка, но ако го направите, може да се наложи да изчакате няколко години, за да получите истински плодове от него. По-добра идея е да купите младо дърво и просто да го пресадите в саксия. Moorparks трябва да се подрязват редовно или ще станат твърде големи – но дори когато се подрязват, те ще достигнат около 3 метра височина, така че се уверете, че имате място. Поддържайте почвата влажна и се уверете, че получава много слънчева светлина; дърво, което е на две години или повече, трябва да започне да дава плодове през първата година.

Банан

Бъдете внимателни, когато избирате сорт бананово дърво, тъй като много от тях ще растат добре на закрито, но не всички от тях дават плодове, които можете да ядете – така че ако сладката закуска е вашият финал, изберете сорта джудже Кавендиш. Тези бананови дървета са лесни за отглеждане и ще произведат банани в рамките на година или две, ако се отглеждат от семена – закупуването на зряло растение ще пропусне тази част. Банановите дървета обичат много вода, така че трябва да поливате редовно и обилно, но също така трябва да оставите почвата да изсъхне между поливанията, така че не прекалявайте. Те също обичат малко пръскане, тъй като са тропически растения. Ще трябва да поставите дървото си на място, което също има много слънце.

Черница

Дърветата от черница джудже могат да бъдат „обучени“ да приличат повече на храсти или жив плет, което ги прави добър избор за отглеждане на закрито. Както при всички тези плодове, потърсете сортове джуджета – Everbearing Mulberry и Issai Mulberry са добър избор, които няма да станат твърде големи. И двете обаче изискват агресивно подрязване – оставен да расте както си иска, например сортът Everbearing може да достигне 20 метра височина – така че бъдете готови да подрязвате редовно. Уверете се, че получават много слънце и ги поливайте редовно в началото. Когато се прихванат, можете да разредите поливането и те няма да имат нищо против.

Маслина

Да, маслините са плод. Маслините са костилкови плодове точно като черешата. Много сортове маслинови дървета обаче изобщо няма да плододават, така че ако искате да берете собствени маслини, ще трябва да потърсите правилния сорт. Френският Picholine е чудесен избор, лесен за грижи и дава много плодове. Страхотното нещо при маслиновите дървета е, че те са практически неубиваеми. Те не се нуждаят от много вода и стига да получават няколко часа слънце всеки ден, те ще бъдат добре (те са склонни да „почиват“ през зимните месеци, така че не се тревожете, ако изглежда, че дървото ви провисва малко през студеното време).

А сега какво чакате, отивайте да си търсите дървета за апартамента!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град