интересно

Начало | интересно | Искате ли да видите как са изглеждали доспехите на могъщите тракийски воини?

Искате ли да видите как са изглеждали доспехите на могъщите тракийски воини?

Аз детето | 2022-04-21

Искате ли да видите как са изглеждали доспехите на могъщите тракийски воини?

Какво си представяте, когато чуете думата „рицар“? Някой смел млад мъж с бляскава броня, шлем, който напълно закрива лицето му, огромен щит и страшен меч, нали? И те са били почти такива! Какво обаче си представяте, като чуете „тракийски воин“? Единственото, което ние си спомняме за тях, е че са се крили от враговете под вода, като са дишали през малки тръстики, за да не ги видят. Но дали наистина е било така? Оказва се обаче, че тракийските воини са си имали също доспехи. Не толкова бляскави и тежки, но определено интересни. Ако искате да разберете какви са били точно, то е време да посетите Националния археологически институт с музей при Българската академия на науките (НАИМ при БАН).

Те вече откриха изложбата „Доспехите на тракийските воини“, която е част от научен проект на НАИМ при БАН и Софийския университет „Св. Климент Охридски“ с участието на 21 музея от България и 2 музея от Румъния. „За първи път ще покажем заедно толкова находки, свързани с предпазното тракийско въоръжение – брони, шлемове, нагръдници, наколенници. Успяхме да съберем всичко налично в България и да привлечем находки от два румънски музея“, каза доц. д-р Христо Попов, директор на НАИМ при БАН. По думите му, като богатство на представения материал и формат може да се каже, че изложбата е рядкост и в световен мащаб.

Тя представя над 120 експоната, показващи богатството, многообразието и майсторството при изработването на едни от най-интересните предмети на тракийското въоръжение. Изложбата представя и гробни комплекси с пълно въоръжение на тракийски воини.

Предметите носят информация за военното дело на траките и за погребалните обреди на техния аристократичен елит, като демонстрира технологичното и ювелирно майсторство, отразява вярванията, митологичните представи и естетическите възприятия и предпочитания на тракийското общество. Най-интересни сред тях са ризницата, шлемът и махайра от Златиница, средата на ІV в. пр. Хр.; шлемът и бронята от Руец, първа четвърт на V в. пр. Хр.; нагръдникът от Мезек, последна третина на IV в. пр. Хр.; мечът с ножница от Голяма Косматка, краят на ІV – началото на ІІІ в. пр. Хр.

Снимка: Димитър Кьосемарлиев



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град