интересно

Начало | интересно | Намислете си много желания – на 31 май можем да наблюдаваме „дъжд“ от падащи звезди

Намислете си много желания – на 31 май можем да наблюдаваме „дъжд“ от падащи звезди

Аз детето | 2022-05-29

Намислете си много желания – на 31 май можем да наблюдаваме „дъжд“ от падащи звезди

На 31 май е възможно от Земята да се наблюдава впечатляваща метеорна буря с епични мащаби. Това обаче ще се случи, само ако планетата ни премине през гъст поток от фрагменти, отделили се при разпадането на комета още през 1995 година. Източникът на метеорния поток е краткопериодната комета 73P/Schwassmann-Wachmann 3.

Това събитие доведе до драстично увеличаване на яркостта на кометата – цели 400 пъти. Сега кометата не е близо до Земята – всъщност е на 1,4 астрономически единици (AU) – но събитието от 1995 г. би трябвало да създаде приличен поток от частици над нашата планета. Кометата Schwassmann-Wachmann 3 (73P) е свързана с широко разпространено, включително сред нашите жълти медии, „предсказание за края на света“ през 2015 г., макар че кометата се е разпаднала много години преди това.

Сайтът Univers Today предвижда, че „при 10-кратно увеличение ще може да се види зенитно часово число ZHR (броят метеори, които могат да бъдат наблюдавани в рамките на един час при ясно нощно небе) от ~140 метеора на час – подобно на ежегодните потоци Джеминиди или Персеиди. Ако се достигне 100-кратно или по-високо увеличение... е, нещата могат да станат интересни“.

Но може и да не стане така. Не е известно точно колко и в каква посока кометата 73P е изхвърлила отломки по време на събитието от 1995 г. – това може да доведе до по-интензивна (или по-слаба) буря от очакваното. Освен това потокът Тау Херкулиди се приближава към Земята, настигайки я отзад, което го прави по-бавен и ще са нужни по-големи частици от обикновено, за да се освети небето. Освен това ZHR числата са за идеалната скорост, ако се приеме тъмно небе с радиант директно над главата – повечето наблюдатели ще видят по-малко в действителност.

Анатомия на метеорната буря

Обикновено ZHR от 1000 или повече се счита за неформална граница за метеорна буря, в сравнение с малък метеорен „дъжд“. Обикновено по време на ежегодните Джеминиди или Персеиди може да се видят метеор или два веднъж на всяка минута. При ZHR от над хиляда на час, трябва да се вижда метеор на всеки няколко секунди, включително ярки огнени топки.

Наблюдатели, които са били свидетели на Леонидите от 1966 г., които достигат невероятните 80 000 метеора на час, отбелязват как потокът, излъчван от радианта, дава на зрителя действително усещане за движението на нашата планета в космоса, като „Стар Трек“ ефект, подобен на „скок в хиперпространството“.

Анатомията на Тау Херкулидите от 2022 г. има известна прилика с друга голяма буря от миналото – вече несъществуващите Андромедиди. Източникът на този поток е вече несъществуващата „изгубена комета“ 3D/Biela, за която се смята, че се е разпаднала и произвела някои от големите метеорни бури от края на 19 век.

Наблюдение на метеорна буря

Добрата новина за нас, от България, е, че метеорните бури не четат прогнози и винаги могат да започнат малко по-рано от очакваното, така че има надежда да зърнем преди изгрева на 31-ви някой метеор за късмет или дори да чуем метеорите да пукат по радио, настроено на свободна честота FM. Максимумът на звездопада се очаква да бъде на 31 май сутринта между 7:50 ч. и 8:20 ч. българско време, но би трябвало още от 4 часа сутринта до разсъмване да наблюдаваме метеори в небето.

Прочетете още:
Какво са метеорите и метеоритите?



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град