интересно

Начало | интересно | Забавно и интересно: още 6 дървета, които можете да отглеждате и в апартамент

Забавно и интересно: още 6 дървета, които можете да отглеждате и в апартамент

Аз детето | 2022-11-07

Забавно и интересно: още 6 дървета, които можете да отглеждате и в апартамент

Какво си мислите, когато чуете думата плодове? Сигурно се сещате за любимия си плод, после за магазина от който сте го купили. След това се сещате, че преди да отиде там е растял на дърво. Ако продължите да мислите ще се сетите колко ли хубаво и интересно би било да си имате собствено дърво с любимите ви плодове, за което да се грижите и те да са си само за вас. Пресни – ей сега откъснати! Но за да имате такова ще ви трябва голям двор, нали?

Да, но понякога всъщност не! Голямо разнообразие от овощни дървета всъщност виреят добре в апартамент, стига да имате достатъчно място, което означава, че можете да комбинирате декоративната красота на стайните растения с практическата полза от възможността да се пресегнете откъдето и да седите и да вземете вкусна, здравословна закуска.

Има обаче две неща, които трябва да имате предвид, ако това звучи като следващия ви проект за забавление у дома: първо, в почти всеки случай трябва да търсите сортовете „джуджета“ на плодовете, към които се насочвате, тъй като те не изискват пространството, от което се нуждаят техните братовчеди в пълен размер. Второ, закупуването на вече развито дърво и пресаждането му в дома ви винаги ще увеличи шансовете ви наистина да получите плодове. Засаждането от семена може да работи, но обикновено отнема повече време, но все пак ако искате да се насладите максимално на процеса, опитайте и със семена. Но каквото и да изберете, това е един много забавен проект.

А сега ето 6 дървета от които да си изберете:

Кафе

Да, кафето е плод – зърната, които се пекат и смилат всъщност са костилката на кафеената череша. И всъщност можете да отглеждате кафе на закрито и да правите кафе от него – ако приемем, че можете да преминете през процеса на обелване, накисване, сушене, печене и смилане на вашите зърна, след като бъдат събрани. Растението кафе арабика е лесно за отглеждане (просто избягвайте пряката слънчева светлина, която може да изгори листата) и ще даде плодове през първата година, заедно с красиви бели цветя и приятен аромат.

Нар

Красивите червени нарове са чудесен избор за плодно дърво на закрито. Сортът джудже, наречен „Nana“, е идеалният избор тук. По същество това е миниатюрно нарово дърво, което дава малки, донякъде кисели нарове. Тези плодове не са идеални за ядене – въпреки че са годни за консумация – но са красиви на вид и лесни за отглеждане, стига да им дадете достатъчно слънчева светлина и редовно поливане. Друг сорт джудже, който трябва да имате предвид, е сортът „Прекрасен“, който дава сладки, вкусни плодове с почти пълен размер. Този вариант расте доста голям навън, но може да се поддържа компактен на закрито с малко усилия и подрязване.

Кумкуат

Кумкуатите са цитрусови растения, но обикновено се отглеждат по-лесно от лимоните или портокалите и няколко разновидности са повече или по-малко предназначени за живот в саксии. Ако искате кумкуат, подобен на този, който намирате в магазина за хранителни стоки, отглеждайте вариант „Нагами“, който ще ви даде малки плодове с размер на маслина. Ако искате по-големи плодове, изберете сорт „Meiwa“. Но няма да сгрешите много с никое дърво кумкуат – когато се отглеждат в саксия, те няма да станат твърде големи и всичко, от което се нуждаят, е много слънчева светлина и умерено поливане.

Физалис

Вкусът на този плод всъщност е труден за описване – изобщо не е лош, но е уникален. На такова дърво трябва да осигурите пълна слънчева светлина и умерено поливане и скоро ще имате растение с големи листа, което ще ви даде много вкусни плодове. Тези растения са едногодишни, така че ще трябва да презасаждате всяка година, ако искате повече.

Магически плод

Ако искате плодно дърво на закрито, което се удвоява – отглеждайте synsepalum dulcificum, известен още като Магически плод. Номерът е, че след като изядете малко чудодейни плодове, всичко, което ядете след това, ще има сладък вкус, независимо дали храната е кисела или горчива. Ефектите продължават от няколко минути до няколко часа, така че бъдете внимателни, тъй като неправилното определяне на времето за закуска може да провали следващото ви хранене. Те растат лесно на закрито; всичко, от което се нуждаят, е много непряка слънчева светлина и много пръскане, тъй като виреят във влага. Ако растението ви изглежда малко слабо, можете да го увиете в прозрачен найлон за известно време, за да повишите нивата на влажност.

Авокадо

Авокадото ще поникне от костилката си, ако следвате техниката „клечка за зъби в чаша“, но има едно предупреждение: растенията авокадо, отгледани от костилка, почти никога не плододават. С други думи, ще получите хубаво, здраво растение, но ще умрете от старост, преди да ви даде едно авокадо. Най-добрият ви залог е да вземете поникнало растение. Сортът „Ден“ е най-лесният вид авокадо за плод в саксия, така че потърсете едно от тези от местния разсадник или градинска секция. Все още може да отнеме известно време, преди да получите авокадо или две, но това ще стане много по-бързо, отколкото ако започнете от костилката.

За останалите 6 дървета можете да прочетете тук!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град