За учители

Начало | За учители | Учим, докато се забавляваме: 6 математически игри за детската градина

Учим, докато се забавляваме: 6 математически игри за детската градина

Аз детето | 2022-08-16

Учим, докато се забавляваме: 6 математически игри за детската градина

Всеизвестен факт е, че малките деца учат най-добре, докато се забавляват. Колкото повече нещо прилича на игра, толкова по-интересно е и толкова повече неща научават. Затова сега ви предлагаме 6 игри, подходящи за детската градина, както и за учениците до 3-ти клас, които ще помогнат на децата да избягат от скуката и лесно да научат основите на математиката. За да ги играете, нямате нужда от специални устройства – добре, освен може би топка, но дори и тогава невинаги.

Познай какво съм аз

Играта не е за изчисления, а за памет и математическа ерудиция. Можете да играете по различни начини, като отгатвате числа, цифри и условия. Целта на играчите е да отгатнат гатанката, като задават насочващи въпроси, на които може да се отговори само с „да“ или „не“. Например „Четно ли е това число?“ или „Това триизмерна фигура ли е?“.

Играта ще помогне на децата да запомнят много имена на форми и свойства на числата: паритет, брой цифри, знаци за делимост.

Събери и извади

Измамно проста игра за внимание и реакция. Участниците хвърлят топката един на друг, като се редуват да добавят или изваждат определено число от познатото. Например започват от 100 и изваждат 3. Тоест първият играч казва – 97, вторият – 94 и т. н. Който сгреши или не може да пресметне, той изгаря. Последният останал е победител!

Пляскай!

Игра за деца, която винаги е хит. Помага да се разбере темата за състава на числото и тренира умението за събиране. Можете също да играете заедно. Първо определяте кои числа ще са „пляс!“ Например, нека да е числото 3. След това казвате числата, а детето трябва да ги покаже на пръстите си. Но ако извикате 3, то трябва да пляска с ръце и да извика „Пляскай!“

Познай фигурата

Геометрията е навсякъде! Назовавате фигура – например квадрат, петоъгълник или кръг. И играчите внимателно се оглеждат и назовават предмети, които имат формата на тези фигури. Например топката е кръг, кръгъл абажур или портокал. Ако наоколо няма нищо интересно, можете да измислите предмети. Само имайте предвид, не назовавайте един и същ обект два пъти! Този, който намери най-много фигури, печели.

Знам пет неща...

Задавате темата – например „Знам пет имена на геометрични фигури“ или „Знам пет прости числа“. И децата се редуват да ги казват, без да се повтарят. Играта е много вълнуваща и не е толкова лесна, колкото може да изглежда. Възможни варианти за теми са числа, които се делят на 3 (5, 6 и т. н.), четни числа, триизмерни фигури, мерни единици на всичко.

Плюс едно

Тази игра може да се играе с хвърляне на топката или просто така. Същността на играта е, че първият участник извиква произволно число – например 9. Вторият извиква още едно число – 10. Третият добавя към това число не 1, а 2 - 12. Следващият играч – 3, тоест числото 13. И така нататък – всеки път, когато трябва да добавите още едно число към полученото число. Играта перфектно тренира способността за броене наум и вниманието.

Home school photo created by gpointstudio - www.freepik.com

Вижте още:



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град