игри в дома

Начало | игри в дома | С тикви и малко математика настава истинска забава

С тикви и малко математика настава истинска забава

Мирела Любенова | 2023-10-18

С тикви и малко математика настава истинска забава

Да пишеш домашното си по математика не е забавно за почти никого – това е сигурно. Със сигурност има и доста от вас, които обичат математиката и въпреки това и вие не бихте отказали ако някой ви предложи точно днес да не виждате цифри, плюсове, минуси, дроби и всички други подобни неща. Чудим се тогава как ли бихте реагирали ако ви кажем, че математиката не е само за училище и писане на домашни. Можете да я „донесете“ у дома и за малко забавление. Математиката можете да превърнете в една истински весела и интересна настолна игра и ние сме тук, за да ви го докажем и да ви покажем как. Нашето математическо-есенно-тиквено приключение ще ви пренесе в онази част от математическия свят, която не само е изпълнена с хиляди числа и сметки, но и с още толкова смях и весели моменти! Играта разбира се можете да играете и в училище, а защо не да предложите и на учителя си по математика някой път. Той или тя като нищо ще се съгласи в един от часовете да зареже изпитването на дъската и гледането на задачи от учебника и заедно да поиграете една настолна математическа игра.

За вас сме приготвили по един шаблон за играта със събиране и изваждане, но вие винаги можете да си начертаете свои ако искате нещо по-трудно или различно, когато тези ви писнат. Можете да украсите игралното поле не само с тикви, но и с други рисунки в зависимост от сезона или пък любимите си герои. Нас просто есента и ароматът на изпечена тиква доста ни вдъхновяват и затова именно избрахме тази тема. Ето и какво точно трябва да направите, за да внесете забавната част от математиката в дома си.

Първо да принтирате един или и двата шаблона. След това да си намерите пионки според случая. Ние си направихме от тези желирани тикви, а втория път и тикви от пластилин, за да е всичко тематично. Вие разбира се ако решите можете да си вземете и обикновени пионки. Ще ви трябва и едно зарче, а правилата са съвсем лесни. Забравихме да кажем преди това, че играта може да се практикува и от 2 и от 20 човека. Все си е интересна.

Правилата са следните: първо хвърляте зарчето, за да определите кой ще започне първи. Не че това е толкова важно тук, но така най-лесно се определя без проблеми и спорове. Знаете, който хвърли най-голямото число е първи. След това първият хвърля зарчето и се премества с толкова полета, колкото му показва. Вижда каква е задачата в полето на което е застанал и трябва да я реши. При верен отговор остава там, а при грешен се връща отначало. След това идва ред и на втория играч, и на третия, четвъртия... и на 20-тия. Така се играе и смята, докато някой стигне до финала. Този който го направи пръв е победител и „царя на математиката“ поне за един ден!

Опитайте, гарантираме ви истинска забава, каквато не сте подозирали, че може да стане с математиката!

Оригинална идея на frugalfun4boys.com

Вижте и други интересни математически идеи и игри:
„Защо ми е да уча математика?“ – един учител дава интересни отговори на въпроса
Математическа игра за деца, които не обичат математиката
Весело пътешествие в света на задачкитеКоментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град