новини детски

Начало | новини детски | Да четем с „Котарак шапкарак“

Да четем с „Котарак шапкарак“

Аз детето | 2015-12-02

Да четем с „Котарак шапкарак“

С издаването на детската книжка „Котарак шапкарак“ в България, героят на Доктор Сюс идва не само в домовете на българските малчугани, но и на специалното детско четене с игри във VIVACOM Art Hall на 5 декември, събота, от 10:30 ч. На срещата ще присъства преводачът Харалампи Аничкин.

Сто години след рождението на Доктор Сюс издателство „Сиела“ прави подарък на българските деца с издаването на четири книжки от обичания автор. В България името на Сюс е малко познато, за разлика от САЩ където авторът е синоним на любов към книгата за цялата нация. Той е официален символ на фондация Read Across America (Цяла Америка чете), която е част от националната асоциация целяща да повиши грамотността и да създаде нация от четящи, любознателни хора.

Издателството и VIVACOM са си поставили приятната задача да продължат амбициозното дело на американските си колеги на българска земя като превърнат грамотността на децата в основен техен приоритет и да стане национална кауза. Тук се намесва любезният герой Котарак шапкарак, последван от още 3 култови книжки: „Зелени яйца и колбас“, „Лоракс“ и „Честит рожден ден“.

Книгата „Котарак шапкарак“ има 82 издания, като е превеждана на многобройни езици, а от тази година в списъка с чуждестранни преводи на любимата класика се присъединява и българският благодарение на прекрасния текст на Харалампи Аничкин (известен с преводите на много от книжките на „Дисни“).

В първата книжка от поредицата Дик и Сали са сами вкъщи, вън вали, а те скучаят, докато някой не почуква на вратата – Котарак шапкарак! Той прави къщата на пух и прах, но дали ще успее да прибере всичко преди мама да се е прибрала? Котаракът вече е на повече от половин век, но благодарение на веселите си рими и простички думи е научил милиони деца да четат, при това докато забърква хаос, достоен за всеки уважаващ себе си литературен пакостник.

Събитието ще запознае децата с любопитните приключения на характерния герой, които са поместени в първата книжка, като същевременно ги накара да заобичат сричките и куплетите чрез четене и участие в игрите, подготвени от котарака. А за да бъде четенето още по-забавно, „Котарак шапкарак“ върви в комплект с книжка за оцветяване, пълна с разнообразни игри и задачи.

Шапки долу за котарака с шапката!



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град