Инициативи

Начало | Инициативи | Университетската ботаническа градина в Балчик кани да празнуваме Коледа и Нова година с дивите птици на България

Университетската ботаническа градина в Балчик кани да празнуваме Коледа и Нова година с дивите птици на България

Аз детето | 2021-12-03

Университетската ботаническа градина в Балчик кани да празнуваме Коледа и Нова година с дивите птици на България

Университетската ботаническа градина в Балчик през зимата ще бъде дом на синигери, сойки, чинки, кълвачи и други пернати, които в студеното време ще бъдат привличани с лакомства в защитената местност. Вече сме поставили 12 хранилки със счукани зърна царевица, жито и слънчогледови семена, за да запазим орнитологичното разнообразие в парка, съобщи на БТА ландшафтният архитект Мариана Димитрова.

По думите ѝ, времето все още е меко и тепърва хранилките ще дават сили на червеногръдки, зеленики, врабчета и други дребни птици, които засега намират семена сред растенията в парка. С идването на първия сняг ще приготвим и смес от фъстъци с животинска мас за пъстрите кълвачи, косери, гугутки, свраки, врани, добавя ландшафтният архитект. В последния ден на есента пейзажът в градината поражда малко носталгия, признават ботаниците.

На древното гинко само за няколко дни зелените листа се обагрили в жълто и вятърът ги обрулил. Сред бонбоненото, каучуковото, лировото и други екзотични дървета в парка вече разнася аромат вечнозелената японска мушмула, която е нацъфтяла в бяло. Срещите с птици и с богатството от растителни видове ще донесат празнично настроение и навръх Коледа и Нова година, когато Университетската ботаническа градина традиционно не затваря врати, казва ландшафтният архитект.

Photo by Peter Lewis on Unsplash



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град