Инициативи

Начало | Инициативи | Българските ученици ще учат за Целите на ООН за устойчиво развитие с бордови игри

Българските ученици ще учат за Целите на ООН за устойчиво развитие с бордови игри

Аз детето | 2021-11-16

Българските ученици ще учат за Целите на ООН за устойчиво развитие с бордови игри

Ученици от София и страната ще научат повече за Целите на ООН за устойчиво развитие като играят на бордови игри в училищните библиотеки. Инициативата е дело на Българската платформа за международно развитие (БПМР) и е в рамките на Седмицата за глобално образование 2021 г., която започва от днес и продължава до 21 ноември.

„Искахме да намерим подходящ начин, по който да обясним на най-младите какво са Целите на ООН за устойчиво развитие и защо са важни за всеки от нас и за света. Потърсихме сред партньори и интересни примери от целия свят бордови игри, които да са посветени на темите в Дневния ред 2030, част от които са Целите. Преведохме и адаптирахме 3 игри, които първоначално щяхме да разположим в градските библиотеки в три града в страната, за да може повече ученици да имат достъп до тях, но наложените мерки направиха това невъзможно. Затова решихме да ги предоставим на учениците по няколко начина“, разказва изпълнителният директор на БПМР Петър Бучков и допълва, че освен че игрите ще бъдат физически разположени в три училища в България всеки, който иска да ги изпробва може да ги свали от сайта на организацията напълно безплатно, да ги разпечата и да играе със своите приятели и близки.

Според организаторите в България все повече се чува за глобалното образование и ползите, които то носи при формирането на млади и активни граждани. Темите на глобалното образование и образованието за устойчиво развитие са застъпени силно и в новата стратегическа рамка за развитието на образованието ни до 2030 година, подготвена от Министерството на образованието и науката. „Ето защо решихме да се включим активно в традиционната Седмица на глобалното образование, организирана паралелно от Центъра Север-Юг на Съвета на Европа във всички държави-членки и сме любопитни как учениците ще възприемат предизвикателствата, заложени в игрите“, завършва Бучков. Организаторите планират да продължат инициативата и след седмицата посветена на глобалното образование, като предоставят игрите и в други градове на страната.

Ето и какви са игрите, които ще бъдат разпространени сред училищата:

  • Играта „Давайте, Цели!“ (Go Goals!) е за деца на възраст между 8 и 10 години. Проектирана да бъде забавна и ангажираща, тя запознава децата със 17-те Цели за устойчиво развитие на ООН, предназначени да сложат край на бедността, да защитят планетата и да гарантират просперитет за всички.
  • „Играем честно“ е игра, предназначена за ученици на възраст между 13 и 18 години. Тази игра има за цел да научи учениците на основните понятия, свързани с честността и почтеността. Разделени в отбори, те ще се изправят пред предизвикателството да достигнат от единия край на дъската за игра до другия, като отговорят на въпроси и изпълняват задачи. Целта на играта е да допринесе за постигането на Цел 16 от Целите за устойчиво развитие на ООН. Цел 16 се фокусира върху изграждането на мир, справедливост и стабилни институции.
  • Играта „Лабиринт“ насърчава участниците успешно да се придвижат през лабиринта и да получат статус „Герой“. Проправяйки си път през лабиринта, те ще се сблъскват с избори, предизвикателства и възможности. Трябва да направят най-подходящите избори и да открият пътя през лабиринта, изправяйки се пред избора да поемат по пътища, които водят до толерантност, емпатия, но също така и други на насилие и радикализация. Играта е предназначена за ученици на възраст между 13 и 18 години.

Трите игри могат да бъдат намерени и свалени безплатно на: https://bpid.eu/studies/gaming-the-goals/.

Игрите са адаптирани по проекта Gaming the Goals на БПМР, в рамките на Global Education Week 2021, финансиран от North-South Centre на Съвета на Европа и съфинансиран от Европейския съюз.



Коментари
0 коментара
Коментирай
Име*
Фамилия
Възраст
Град